Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалната награда "Пловдив" вече ще се определя от кмета

Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос в културата на Пловдив вече ще бъде определяна от кмета на града, съобщиха от община Пловдив. 

През 2020 година по инициатива на кмета Здравко Димитров в Статута на Награда „Пловдив“ беше добавена нова категория - Специална награда „Пловдив“, която се връчва за изключителни постижения и цялостен принос в културата на град Пловдив.

Досега носителите се определяха от комисия, но заради огромния интерес и многото на брой достойни кандидатури често се стигаше до огорчения. Ето защо, тази година бе направена промяна в Статута на Награда „Пловдив“ в чл. 17, където вече е записано, че Специалната награда „Пловдив“ ще бъде определяна от кмета на града.

За 2019 г. пръв неин носител стана Виктор Бойчев, директор на Държавен куклен театър Пловдив. За 2020 г. с приза бе удостоена Емилия Арабаджиева. За 2021 година носител на Специална награда „Пловдив“ стана Кръстю Кръстев, директор и главен художествен ръководител на Драматичен театър – Пловдив.

Община Пловдив, учредител на отличието, определя и награда за дарители и спомоществователи в областта на изкуството и културата, като предложенията за това през съответната година прави ресорният заместник-кмет.

Престижната Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура.

Началото е поставено през далечната 1969 година. Оттогава до днес, всяка година в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, кметът на Пловдив връчва престижното отличие Награда „Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Награди „Пловдив“ се присъждат в 12 категории. Победителите получават статуетка, диплом и парична премия. Тази година приемането на предложения е от 1 до 18 април, включително. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46