Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдем активни потребители и да знаем правата си

"Идеята за защита на потребителите възниква още преди тези 40 години, откакто 15 март стана Световен ден  на потребителя, а още от 70-ге години на миналия век и това е една от основните политики на ЕС, част от политиката на Общия пазар. Т.е. ЕС не може да има, ако няма развита политика за защита на потребителите." Това подчерта  юристът и бивш председател на Сдружението за правна помощ на потребителите Димитър Деков.

Той уточни, че въпросът за пазара и начините, по който той регулира отношенията между потребителя и търговеца, е много стар и има много аспекти. А моделът за защитата на потребителите се занимава с отношенията между търговец и потребител, които не включват въпросите за цената.

"Самата защита на потребителя му дава правото на информация, правото да получи безопасна стока и услуга, право да няма подвеждащи услуги и подвеждащи реклами, както и нелоялни търговски практики. А въпросът за цените е оставен на тези органи в държавата, които се занимават с пазара.  Така цената е извадена от потребителските въпроси и сдруженията за защита на потребителите не могат директно да поставят  въпросите за цените на потребителските стоки и услуги. Те могат единствено да наблюдават тези цени и при нередност да сигнализират КЗК и по-малко Комисията за защита на потребителите".

По думите на Деков, защитата на потребителите включва най-общо наблюдения върху задълженията на търговците да извършват дейността си, в съответствие с приетите за това правила.

Сигналите, постъпващи в приемната са най-разнообразни. Водеща позиция имат отклоненията от финансовите услуги, спорните практики, свързани с бързите кредити, като основните са допълнителните такси, надвишаващи годишния процент на разходите.

"Законодателството прие закон, който казва, че максималният годишен  процент на разходите при бързите кредити е 50%. Това обаче се заобикаля от търговците и те включват всевъзможни допълнителни такси, за да надвившат тази печалба".

Сред получените сигнали в Сдружението са и неравноправните клаузи в договорите за студентските кредити, отнасящи се до начина, по който ще бъдат връщани кредитите. "Особеното при тези кредити е, че техните общи условия се одобряват от държавата, тъй като се  предоставят средства на потребители в деликатно финансово състояние - студенти, но въпреки това в банковите условия за кредитите, поставени от банките, са  одобрени от държавата. В тези банкови договори се предвижда лихвите да се прибавят към главницата и по този начин главницата  се увеличава изкуствено, което не е позволено от нашето законодателство".

Да бъдем активни потребители и да упражняваме правата си, призова още Димитър Деков.

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45