Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдем активни потребители и да знаем правата си

"Идеята за защита на потребителите възниква още преди тези 40 години, откакто 15 март стана Световен ден  на потребителя, а още от 70-ге години на миналия век и това е една от основните политики на ЕС, част от политиката на Общия пазар. Т.е. ЕС не може да има, ако няма развита политика за защита на потребителите." Това подчерта  юристът и бивш председател на Сдружението за правна помощ на потребителите Димитър Деков.

Той уточни, че въпросът за пазара и начините, по който той регулира отношенията между потребителя и търговеца, е много стар и има много аспекти. А моделът за защитата на потребителите се занимава с отношенията между търговец и потребител, които не включват въпросите за цената.

"Самата защита на потребителя му дава правото на информация, правото да получи безопасна стока и услуга, право да няма подвеждащи услуги и подвеждащи реклами, както и нелоялни търговски практики. А въпросът за цените е оставен на тези органи в държавата, които се занимават с пазара.  Така цената е извадена от потребителските въпроси и сдруженията за защита на потребителите не могат директно да поставят  въпросите за цените на потребителските стоки и услуги. Те могат единствено да наблюдават тези цени и при нередност да сигнализират КЗК и по-малко Комисията за защита на потребителите".

По думите на Деков, защитата на потребителите включва най-общо наблюдения върху задълженията на търговците да извършват дейността си, в съответствие с приетите за това правила.

Сигналите, постъпващи в приемната са най-разнообразни. Водеща позиция имат отклоненията от финансовите услуги, спорните практики, свързани с бързите кредити, като основните са допълнителните такси, надвишаващи годишния процент на разходите.

"Законодателството прие закон, който казва, че максималният годишен  процент на разходите при бързите кредити е 50%. Това обаче се заобикаля от търговците и те включват всевъзможни допълнителни такси, за да надвившат тази печалба".

Сред получените сигнали в Сдружението са и неравноправните клаузи в договорите за студентските кредити, отнасящи се до начина, по който ще бъдат връщани кредитите. "Особеното при тези кредити е, че техните общи условия се одобряват от държавата, тъй като се  предоставят средства на потребители в деликатно финансово състояние - студенти, но въпреки това в банковите условия за кредитите, поставени от банките, са  одобрени от държавата. В тези банкови договори се предвижда лихвите да се прибавят към главницата и по този начин главницата  се увеличава изкуствено, което не е позволено от нашето законодателство".

Да бъдем активни потребители и да упражняваме правата си, призова още Димитър Деков.

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23