Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мисия "Лаута" почиства парка в район "Тракия" за трети път

| обновено на 18.03.23 в 09:15

Третото издание на мисия "Лаута" се провежда тази събота, като целта е един от любимите пловдивски паркове да бъде почистен от изсъхналите дървета и битовия отпадък.

"От началото на януари започнахме по-активна фитосанитарна сеч на мъртвата изсъхнала растителност в парка, за да предотвратим разболяването на останалата здрава растителност. За 2-те предишни акции сме извозили над 80 камиона с мъртви дървета, междувременно още десетки камиони се извозват. Идеята е да се направи инвентаризация на растителността, да се отбележат дърветата, които трябва да се премахнат", разказа директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев.

Паркът се поддържа ежедневно от битови отпадъци. Първо се премахва болната и изсъхнала растителност, после ще се засажда нова, допълни той.

"В "Лаута" растат брястове, които много бързо развиват болест, която ги унищожава. Подобен проблем имат и брястовете на тепето с Часовниковата кула. Прави се специално проучване преди проектирането на парка. Трябва паспортизация на дърветата в целия град", обясни Козарев. 

През последните години доста се промени климатът, подпочвените води са на по-дълбоко. Тази година е доста суха и топла, затова трябват и нови поливни системи, допълни директорът на ОП "Градини и паркове".

Веселин Козарев каза още, че ще настоява да бъдат заложени 275 000 за проектиране и изграждане на поливни системи в тазгодишния бюджет. 

Те ще са в паркове и междублокови пространства - например парк "Майка и дете" в ЖК "Тракия", градина "Панагюрище" в "Северен", парк "Рожен" и др., посочи той.

Цялото интервю на Яница Марова с Веселин Козарев е в прикачения файл.  

Още от категорията

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 01.04.23 в 08:11

СИК-овете ще бъдат евакуирани само при реална бомбена заплаха

Членовете на СИК ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден на 2 април. През последните четири дни десетки..

обновено на 01.04.23 в 08:10

Бомбените заплахи ще спрат веднага след изборите

И преди е имало заплахи срещу ,училищата, но този  път е различно. Мащабът е гигантски. Ползват се и телефони и смс- и и имейли. Появяват се и подражатели и вълната продължава и тя ангажира огромен ресурс полицаи, коментира в предаването "Ден след ден" екпертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Всеки, който разсъждава трезво,..

публикувано на 31.03.23 в 16:04

Чепеларци помагат на пострадалите от пожара

Общинският съвет на Чепеларе гласува финансова помощ в размер на 9 000 лв. за семействата от кооперацията, която бе унищожена от пожар рано сутринта в неделя. Двете семейства с деца получават по 2500 лв, а останалите 4 домакинства с до 2-ма души – по 1000 лв. Парите са за посрещане на нуждите им от първа необходимост. „Справяме се за..

публикувано на 31.03.23 в 14:11

Няма опасност за изборите, гражданите да са спокойни

„За мен от тук нататък най-важното е гражданите да запазят спокойствие и изборните процедури да протечат нормално. Няма опасност изборният процес да бъде опорочен. Държавните органи, съвместно със сектора за сигурност работят адекватно, за да предотвратят всякакви проблеми, всякакви заплахи“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 31.03.23 в 10:37