Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Загадката на човешкия дух" този вторник в Пловдив


Човешкият крак е достигнал до най-недостъпните и необикновени местности на нашата планета, изследвали сме най-високите точки на повърхността, промушвали сме се в недрата на пещери и сме се потапяли до дъното на морета и океани. Изглежда сякаш не са останали много места, недокоснати от човешкото любопитство. В противовес на това, екипът на Кинематограф е решил да ни припомни за една мистерия, която продължава да бъде изненадващо непозната, въпреки че всеки от нас има достъп до нея. Става въпрос за човешкия дух. В поредица от събития в няколко различни града ще се проведат прожекции под заглавието - „Загадката на човешкия дух“, организирани от платформата Кинематограф.

Този вторник на 21-март е събитието в Пловдив. Акцент на програмата ще бъде филмът „Магаре“ (2021) на Мартин Негрев. След дълъг изключително успешен фестивален път и редица награди, лентата ще гостува и на сцена на Кинематограф, заедно с нейния режисьор. Филмът разказва за особена дилема, пред която се изправя пенсионер (Красимир Доков), живеещ в обезлюдено село, с единствения си другар - магарето. Това е история за самотата, за привързаността, за липсата и за онази невидима и деликатна материя, която ни превръща в човеци. 

Днес в предаването "Вход свободен" и в рубриката ни "На кино" обърнахме специално внимание на този филм, който наистина си заслужава да бъде видян! С неговия режисьор Мартин Негрев, успяхме да поговорим макар и за кратко в ефир. Чуйте в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54