Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират средства за реставрация на църква в Първенец

Мащабна дарителска кампания за реставрацията на църквата "Св. Св. Константин и Елена" в Първенец обяви администрацията на община "Родопи".  

Храмът е паметник на културата от местно значение, но заради опасността от срутване е затворен от 10 години.

Средства могат да се даряват по обявената от общината банкова сметка и с документ, съставен в два екземпляра. Всички дарения ще бъдат описани в специален регистър.

IBAN: BG47 STSA 9300 0017 3625 35  BIC: STSABGSF  Банка ДСК АД

Строежът на църквата „Св. Св. Константин и Елена” е започнал през 1876 година, а през 1879-та е осветена от Пловдивския митрополит Панарет. 

147 години по-късно дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент.  Опасни са и разрушените на места подпорни колони.  От съображения за безопасност храмът от години стои заключен.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

публикувано на 15.07.24 в 11:38

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на..

публикувано на 15.07.24 в 10:46