Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева

"Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи - по 3,8 кубика вода", посочи проф. Ковачева.

Омбудсманът е търсила информация колко хора са искали такива помощи, защото е ясно, че въпреки драстичния скок на водата тя не върви с по-добро качество. "Няма връзка между качеството и цената на водата, а на някои социално слаби дори им я спират, защото не могат а я платят. За мен това е недопустимо в 21 век".

По думите й текстът в закона е ясен, а опитът да остане неприложен противоречи на законите на правовата държава.  Получила е сигнали и жалби от Смолян, Пазарджик и др., тъй като хората са връщани от институциите и не са получили такива помощи.

"Цените на водата наистина са много високи. Само в Смолян беше договорена по-ниска цена на водата. ВиК-дружествата не правят никакви инвестиции за по-добро качество, а някъде се стига до 85 % загуби на водата", каза омбудсманът. 

Ако институциите откажат да приложат закона, има начини да бъдат принудени, смята тя. 

Цялото интервю на Димитър Владимиров с проф. Диана Ковачева, национален омбудсман, е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40