Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трио от джаз сцената на Ню Йорк открива Камерна сцена Пловдив

| обновено на 24.03.23 в 15:56

С концерт на New York Standards Trio в Първо студио на Радио Пловдив от 19 часа се открива тазгодишният сезон на „Камерна сцена Пловдив“.  Групата е от известни музиканти единомишленици, чието творчество е издържано в унисон с тенденциите на съвременната джаз сцена на Ню Йорк. Това са пианистът Кан Чанкая, басистът Апостолос Сидерис и барабанистът Алекс Лулудис.

Групата насочва усилия и енергия към музикални интерпретации извън стандартния джазов контекст. Използвайки и доразвивайки изразните средства и импровизационния дух на добре познатата ни джазова концепция, триото ще поднесе оригиналната си музика на „Камерна сцена Пловдив“ в неповторим и модерен стил.

Пианистът Кан Чанкая получава магистърска степен от университета Уилям Патерсън. Като студент той посвещава голяма част от времето си на изучаване на стандартния джаз репертоар с фокус върху стиловете, следващи великия Бил Еванс. Чанкая  работи с легендарния Мългрю Милър, номинираният за Грами Джеймс Вайдман и великия пианист, Харолд Маберн. Издава оригиналната си музика в няколко различни проекта, като тя е припозната от световната музикална сцена. Кан Чанкая споделя сцената с легендарни групи, като Black Eyed Peas и Cardigans.

Басистът Апостолос Сидерис завършва Berklee College of Music и получава магистърска степен от City College of New York, под ръководството на басиста John Patitucci. Той е неразделна част от джаз сцената на New York. Свири с легендарни музиканти като Кларънс Пен, Лео Дженовезе, Лайонел Луке, Ара Динкян и много други. Сидерис е лидер на New York Standards Trio, като реализира и оригиналната си музика с групата.

Барабанистът Алекс Лулудис  завършва The New School for Jazz and Contemporary Music в Ню Йорк. Учи с майсторите на барабаните Майкъл Карвин, Франсиско Мела, както и с невероятния композитор и саксофонист Оливър Лейк. Лулудис споделя сцената и с басиста на Джон Колтрейн Реджи Уоркман. Издава два албума със собствена оригинална музика.

„Камерна сцена Пловдив“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година.
По публикацията работи: Димитър Владимиров

Галерия

Още от категорията

Квартет "Дюпа - Корназов" с качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

Концерт на квартет "Дюпа - Корназов" ще се състои  на 07 юни в Първо студио на радио Пловдив.  Квартетът "Дюпа - Корназов" е уникална среща на двама признати артисти и лидери на европейската сцена, които споделят оригиналната си музика и дават воля на въображението, мелодиите и хармониите си.  " Музиката на квартета обхваща пълния спектър от..

публикувано на 26.05.23 в 16:00

Премиера на "Оловна тишина" на Ивайла Александрова в Радио Пловдив

Книгата „Оловна тишина. Историята на един разстрел“, издадена с печата на ИК  "Жанет 45", беше представена в  Първо студио на Радио Пловдив.  Автор на документалния роман, писан в продължение на 10 години, е Ивайла Александрова. Авторката работи като журналист в БНР, сценарист е на документалния филм за Вапцаров "Пет разказа за един..

обновено на 25.05.23 в 10:28

Формация 3 UP в Първо студио на Радио Пловдив

Днес в Първо студио на Радио Пловдив ще се състои  концерт на формацията 3 UP на Антони Дончев. Това е трио в състав: Антони Дончев  - пиано, Павел Терзийски – глас, електроника, бийтбокс и Росен Захариев – тромпет, корнет, флюгелхорн, ударни. Триото създава авторска музика, отличаваща се с особена образност и свовбода, размиваща..

публикувано на 12.05.23 в 07:08
От ляво надясно: Кремена Данева, Неда Велкова, Евелина Стоянова

Отличиха Радио Пловдив със "Сирак Скитник" за журналистика

Информационният екип - репортерите на Радио Пловдив тържествуваха с наградата на Българското националнло радио за журналистика - "Сирак Скитник". Заедно с нас високият приз споделя и  екипът на БНР за съвместното отразяване на опустошителните наводнения през миналия  септември и последиците от тях в Пловдивска област - кореспондентът на БНР..

обновено на 06.03.23 в 11:41

Поетът Георги Ганев с авторски рецитал - премиера в Радио Пловдив

Пловдивчани и гости на града ни, наш поет иска любовта ви! Автор на девет издадени поетични книги, Георги Ганев написва десетата буквално за десет дни. В софийската болница „Токуда”, където преживява животоспасяваща операция от рак, за периода от 21-и до 28-и януари т.г. поетът създава 12 стихотворения, чиято автентичност по неповторим начин..

публикувано на 24.02.23 в 09:44