Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян е домакин на олимпиада по философия

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Регионалното управление на образованието в Смолян е домакин на ХХХV-та Национална олимпиада по философия. 

Градът ще бъде домакин за над 70 участници в две възрастови групи, като първата е от VІІІ до Х клас и втората от ХІ до ХІІ клас, както и за над 40 ръководители. 

Официалното откриване на събитието ще се бъде в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян. Състезателната част ще се проведе в ППМГ „Васил Левски“ град Смолян.

Националният кръг се провежда в 4 астрономически часа и на него учениците решават тест с 10 въпроса от история на философията и пишат есе върху зададените на националната комисия философски фрагменти. 

Желаещите да участват в класирането за разширения национален отбор за Международната олимпиада трябва да преведат трите фрагмента на един от трите езика: английски, немски, френски. 

След състезанието всички участници ще посетят възстановеното килийно училище в двора на църквата “Успение Богородично” в село Широка лъка, етнографския музей, Национално училище за фолклорни изкуства, Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ и родната къща на Екзарх Стефан I.


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в язовир до Златосел

17-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово.  Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище, заедно с по-възрастен мъж.  Съоръжението е държавна собственост. Предстои претърсване на водоема от водолази от пожарната. Кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков и администрацията изказват искрени..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Прокуратурата разследва пожарите в Средна гора

След като беше загасен пожарът в Средна гора, пловдивската районна прокуратура започна разследване на причините за запалването на над 20 000 декара горски, земеделски и други площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново.  Образувани са досъдебни производства, а към момента се разпитват свидетели и се извършват огледи. Ще бъдат назначени..

публикувано на 16.07.24 в 13:03