Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пети ден част от Перущица е без вода заради намален дебит и аварии

7
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Пети ден жители на Перущица са на воден режим. Причините са силно намалелият дебит на един от 2-та водоизточника, снабдяващи града, и авария на уличен водопровод в зоната на Чолаковия мост.

Чешмите пресъхват вечер около 18.00 ч. и през цялата нощ, а водата идва сутрин след 7.00 ч., разказаха перущенци.

„Много е трудно без вода, имам бебенце, трябва да сготвя, да измия чиниите, отделно готвя за детето. Купуваме минерална вода, пълним туби, като дойде водата, и така се справяме“, обясни млада майка.

„Не се справяме, не се къпем, а се мием с кофи като в 19 век. За да се справим с честото безводие, трябва да си купим хидрофор“, допълни жена с детска количка.

„Имам заведение, без вода не мога да работя, а плащам данъци. Без вода горят уреди, губя клиенти“, оплака се собственик на кафене на центъра.

Възрастна жена с бастун също сподели, че й е много трудно да се справя с ежедневните си нужди без редовно течаща вода.

Малко по-добре са живеещите в долната част на града, където има вода, но с ниско налягане. 

Част от перущенци се оплакаха и от проблеми с електроснабдяването и аварии на електроуреди заради токови удари.  

Повечето от хората се информирали за безводието от фейсбук, по-малко – от сайта на общината, но и доста не знаеха нищо за причините да стоят без вода, показа репортерската ни анкета.

Говорителят на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов обясни, че причината Перущица да е на воден режим е силно намалелият дебит в един от водоизточниците на града – този до Червената църква. 

„Трети ден работим да изградим връзка и да снабдим с вода целия град. Мисля, че до края на деня вода ще има навсякъде“, каза пред Радио Пловдив инж. Гълъбов. 

Той допълни, че силно намален дебит имат и водоизточниците на асеновградските села Червен, Горнослав и Долнослав, Югово в община Лъки и Зелениково в община Брезово. 

Галерия

Още от категорията

8 души задържани в полицейска акция в Пазарджишко

Осем души са задържани като заподозрени за различни престъпления при специализирана полицейска операция, проведена през изминалото денонощие в Пазарджишка област. Това съобщи говорителят на областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.  Проверени са 1210 човека, 924 моторни превозни средства, пунктове за изкупуване на метални отпадъци, автоморги,..

публикувано на 27.05.23 в 15:56

Увеличено търсене на имоти в Момчиловци

Повишено търсене на недвижими имоти се наблюдава напоследък в родопското село Момчиловци. Според кмета на селото Сийка Суркова, тенденцията за раздвижване на пазара на имоти е главно вследствие на Covid-19 пандемията, след която мнозина се връщат към по-спокойни места за живеене, близо до природата. Покачва се търсенето както на земеделски земи, така..

публикувано на 27.05.23 в 10:43

Празник на розата в Карлово

С ритуала „Розобер“ в розовите градини край Карлово на 27 май започна традиционният празник на маслодайното цвете. Фолклорни състави и кукери поканиха с изпълненията си гостите на розобер. Антония Лалова - Царица на розата 2023, получи короната и властта от нейната предшественичка Миглена Мандраджиева. „ Под звуците на Военния духов оркестър..

обновено на 27.05.23 в 10:41

Започва "Празник на детето в Стария град"

Едноседмичен „Празник на детето в Стария град“ започва днес в Пловдив. Програмата до 4 юни включва концерти,творчески ателиета, изложби, пленер, детска работилница, Панорама на детското творчество на Сдружение „Духовно огледало".  Тази година огранизарорите от Общинския институт „Старинен Пловдив” и Зонта клуб – Пловдив  са включили и събития за..

обновено на 27.05.23 в 10:40

Представят вкусове от турската област Хатай

Генералното консулство на Република Турция в Пловдив представя традиционната кухня на област Хатай /Антакия/. Вкусовете на пострадалите при земетресенията регион ще бъдат показани пред пловдивчани на Младежкия хълм. Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и съпругата му ще почерпят със специалитети по стара хатайска рецепта...

обновено на 27.05.23 в 10:40