Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата не помага на бизнеса, а планира да пречи

"Публикуването на идеите за данъчни промени е пряко следствие от публикуването на доклад на Финансовото министерство, в който се предупреждава за  рисковете за българската икономика и българския фиск от подетите още преди години процедури на бюджетно разхлабване и харченето на доста пари за социални програми. От години десните икономисти предупреждаваме, че когато някой харчи повече, отколкото изкарваме, някой ще трябва да плати сметката и това обикновено е българският бизнес, който допълнително ще бъде натоварен с данъчна тежест." Това заяви икономическият анализатор Михаил Кръстев.

По думите му, данък "свръхпечалба" е изключително зле замислен, тъй като обхваща всички юридически лица, независимо дали те са били обект на някаква форма на компенсация от държавата, следствие на  пандемията или на енергийната криза. Недомислица е и фактът, че от уравнението се изключва 2022 година, т.е. много малко компании няма да генерират т.н. свръхпечалба, след като за база се взимат 2018, 2019, 2020 и 2021 г. 

"Очевидно се въвежда тезата, че социалните програми в бюджета не могат да бъдат отменени от нито една политическа власт и са некърними. Финансирането им ще става оттук нататък на всяка цена, включително и с удар по реалната икономика. А в условия на банкова криза и тежка финансова обстановка да се планира въвеждане на данък "свръхпечалба"върху финансови институции, вкл. и в България, е абсолютно недомислено и няма логическо обяснение".

Кръстев подчерта, че темата за  инфлацията  е изключително важна, но с мерки, които целят форма на информираност, не може да се стигне до понижаване на цените. Електронната платформа не представлява кой знае какъв позитив за потребителите, а е имитация на дейност, създаваща впечатление, че държавата се бори срещу високите цени.  "Държавата в своите правомощия би могла да се бори с незаконните практики, които включват монополно положение или картелни споразумения".

Държавата трябва да създава добри условия за бизнес, с които да се повишава конкуренцията и оттам да дойде търсеното понижение на цените. Това обаче трудно ще се случи на този етап.

Като аргумент, Кръстев посочи факта, че политиците нямат намерение да спрат социалните програми, които са проинфлационни, нито това ще направят централните банки на Запад. 

За малките фирми не мисли никой, след като се планира облагането им с данък "свръхпечалба". Ако се води политика с цел стимулиране на предприемачеството и на малките и средни фирми, които са гръбнакът на българската икономика и са значителна нейна част, трябва да се мисли за тяхното стимулиране с ниска данънчна  и административна тежест. 

"Държавата не помага на малкия и среден бизнес, а планира да му пречи все повече".

В момента няма логика да се фаворизира определен сектор от икономиката, за сметка на друг. Още повече, че държавата се е оказала некоректен платец по доста проекти, свързани с ж.п. и инфраструктурата, които нанасят щети на икономиката. Ако държавата желае да има по-ниска данъчна тежест за бизнеса, трябва да се направи анализ и икономиката ни да функционира с обща ставка от 18%.

Интервюто - звуковия файл:  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Адресът на улица

На този адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. Оттам допълниха, че на улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Припомняме, че в петък депутатът от „Възраждане“ Кръстьо Врачев обяви в парламента данни от проверка на Областна..

публикувано на 09.09.24 в 15:42

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е човекът,..

публикувано на 09.09.24 в 10:05