Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат блясъка на Синята къща и пренареждат калдъръма в Стария град

Започна реставрация на Синята къща в Стария Пловдив. Къщата е сред емблемите в сърцето на старата част на Пловдив.

150 хиляди лева са осигурени за ремонта от приходите на ОИ "Старинен Пловдив" и от общината. През 2021 г. по проект, финансиран от МК за къщата, бе проведена обществена поръчка и бе избран изпълнител, който в последствие се отказа. На следващата обществена поръчка не се яви никой, поради резкия скок на строителните материали. Затова писахме официално писмо до Министерството на културата, договорът да бъде анексиран, за да не загубим средствата. От МК обаче пропуснаха законовите срокове и се наложи да върнем парите“, разказа доц. д-р Елена Кантарева-Дечева. 

"Ремонтът ще започне с реставрация на художественото изписване, фасадите са в много тежко състояние. Необходимо е структурно - повърхностно укрепване, подмяна на мазилки, на някои елементи от холкерите и впоследствие възстановяване на художественото изписване. Вторият етап предвижда възстановяване на дървените обшивки, тавани, еркери", обясни Елена Кантарева от ОИ "Старинен Пловдив".

 Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възстановен и при него няма проблем. Срокът за реставрация е 294 дни. Художник-реставраторът Елена Кривошиева е правила последното възстановяване на художествените украси по къща Павлити и преди повече от 40 години, участници са били  и част от екипа на „Рестстрой" ЕООД, които ще извършат ремонта. 

Предстои обсъждане за функциите на Синята къща, тъй като има различни идеи – да се ползва от администрацията на „Старинен Пловдив”, да се обособи като образователен център за опазване на културното наследство и други. Вероятно за целта ще има обсъждане, за да се чуе и мнението на гражданите.

Ще продължим да отделяме средства за възвръщането на блясъка на Стария град, на който ние сме длъжници, каза кметът Здравко Димитров. Той е разпоредил на кмета на "Централен" ремонт на кълдъръма , поставянето на противопожарни хидранти, защото, "ако стане пожар в Стария град, пожарна не може да влезе". Направен е пълен мапинг на калдъръма. 

Два дни остават за подаването на документи за обществената поръчка за Къщата с ангелите /бившия хостел/. Има и съгласуван проект за фасадите на Данчовата къща, предстои и подмяна на сцената на Античния театър преди началото на летния сезон, каза заместник-кметът Пламен Панов. 

Синята къща или къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.  

Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от „национално значение".

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив”. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.

След реставрацията през годините е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

През 1982 г. къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г. след решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от специалисти от НИПК са спасени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43