Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът за цените се прави не за да проработи, а за да се покаже


Сайтът, който следи движените на цените на основни хранителни продукти, е ефективен за тези, които са го създали, коментира пред Радио Пловдив Димитър Събев от Института за икономически изследвания на БАН.

"Трудно е да си представя, че един сайт може да има антиинфлационен ефект. Политиците усещат недоволството на хората и се опитват да отчетат някаква дейност", каза той пред Радио Пловдив. 

Според него и в други европейски държави се предприемат мерки в защита на потребителите и местните производители, но те нямат команден характер. "Там има диалог с търговци, прекупвачи, че трябва да поемат част от отговорността. При нас се отчита дейност през гласоподавателите", подчерта икономистът и добави, че дълго време у нас е насаждана философията, че държавата е лош стопанин. 

Ние искаме да станем членове на Еврозоната, но ако у нас ценовите нива са по- ниски от средните в еврозоната, тогава у нас ще настъпи икономическо цунами. Затова трябва малко да  да изпреварваме темповете на Западна Европа и като доходи ,и като цени, за да приемем еврото, посочи Събев. 

"Големите вериги държат 30- 40 процента  от българската търговия, те по презумпция целят да получават печалба от нас.  Забрана и наказание не са нужни. Трябва да се работи дългосрочно с тях. Да се вземат мерки да продават повече българска продукция. Това е моето послание.  Епохата на пазарната команда приключи, има и други лостове, те също са ефективни, но те изискват повече време и компетентност", коментира още той.

По думите му у нас липсва държавно планиране как да  се помогне на производителите и на потребителите, а там където го има се  прави не за да проработи, а за да се покаже . "Това не е дефект на пазарната икономика, а на манталитета ни. Политиците са в голям дълг към българите и икономиката", каза икономистът и препоръча правителството  да насърчи продукцията на малките производители да стигнат до големите градове и големите вериги.  Това е разликата между командната и ефективната мярка.

Събев очаква след Великден цените на храните да паднат заради сезонния фактор. Според него не трябва да се радваме и на твърде ниските цени, защото те вещаят безработица и са признак на рецесия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51