Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината готви 630 милиона лева бюджет за Пловдив

На 630 милиона лева възлиза разчета на проекто-бюджета за 2023 година. Това обяви заместник-кметът величко Родопски. Образованието е с най-голяма сума от 227 милиона 390 хиляди лева, а за здравеопазване са предвидени 32 милиона 777 хиляди лева, а за социално подпомагане 35 милиона лева. За заплати за държавни и местни дейности са предвидени 211 милиона лева, а за издръжка 151 милиона лева. За капиталови разходи са заложени 159 милиона лева.

Кметът Здравко Димитров подчерта, че тази година няма да се започват нови обекти, а ще бъдат довършени вече стартиралите.

„Завършваме старите обекти. Но вижте какво е състоянието в страната. Светът се тресе от финансова криза, а в България втора година нямаме работещо правителство. И пак успяваме, няма да допуснем да има катаклизми“, каза Димитров.

Заместник-кметът Пламен Райчев заяви, че единствените нови проекти в капиталовата програма са „Рогошко шосе“, чиято първа копка ще бъде направена до дни, а също и вече започнатия ремонт на „Голямоконарско шосе“.

С предвидените средства за тази година се очаква да бъдат завършени всички планирани нови детски градини, а също и вече започналите инфраструктурни обекти като улиците „Царевец“, „Даме Груев“, „Хаджи Димитър“, „Брезовско шосе“.

3 милиона и 900 хиляди лева са предвидени за реконструкция на улици в три района на града. За другите три ще бъдат планирани средства към бюджетите на районите.

Продължава и строителството на стадионите „Локомотив“ и „Христо Ботев“, като в разчета на тазгодишния бюджет са залегнали общо 10 милиона – по пет милиона за всеки обект. На предстоящата сесия ще влезе предложение за отдаването им под наем за една година на футболните клубове.

„Тъй като и двата футоблни клуба ще играят на своите стадиони, така решихме да входираме предложения в ОбС и да регламентираме тяхното ползване. По наредба ще сключим споразумения с двата клуба. Месечният наем за „Локомотив“ е в размер на 4800 лева, а на „Христо Ботев“ е за 5300 лева. Ще сключим споразумения и с двата клуба, за да може те да влязат по някакъв начин във владение и да използват базите“, обясни Райчев.

Започва и строителството на 50 метровия байсейн „Младост“.

Предвидени са и средства за закупуване на зала „Строител“, което ще стане на две равни плащания – през тази и следващата година. Цялата сума е в размер на 4 милиона и 900 хиляди лева, а за тази година 2 милиона 450 хиляди лева. Веднага придобиваме собствеността и ще можем да я отдадем на волейболния клуб „Марица“ срещу инвестиционна програма за да я ремонтират по Закона за спорта за 30 години срещу инвестиция и наем, съобщи заместник-кметът Георги Титюков.

Ще започне и изпълнението на проекта за спортния комплекс в двора на Английската гимназия. Преди 15 септември ще бъде открита спортната зала на Руската гимназия.

В разчета са предвидени 7 милиона 744 хиляди лева за култура, за „Паркове и градини“ 13 милиона, за „Чистота“ 35 милиона лева, а за „Организация и контрол на транспорта“ 28 милиона лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58