Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват ясни правила за действие при бомбени заплахи

Снимка: БНТ, архив

Трябват ясни правила как да се действа в държавата при такива бомбени заплахи. Това е работа не на директорите на училища, които да преценяват риска за децата и учителите, а на специалните служби, заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Явор Колев, бивш началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Той обясни, че първата порция заплахи към училища, получени в понеделник, идват от Руската федерация. 

"Това не е типичната хакерска атака, а целта й е да всява паника и страх в обществото. В понеделник хакерите успяха да постигнат целта си. После заваляха заплахи по телефон и имейл, има такива психопати, които се активират при такива случаи. Може би има и деца, които в понеделник не са били освободени от часове и са решили да получат свободен ден", каза още Явор Колев.

Специалистът по киберсигурност подчерта, че отправянето на лъжливи заплахи е престъпление, което се наказва със затвор до 5 години или глоба от 10 до 50 000 лв. Авторите на подобни заплахи от България лесно се установяват, посочи още той.

"За мен е чудно защо се забавиха толкова такива заплахи. Очаквах още в началото на войната срещу Украйна да ни атакуват, защото те са насочени към страните, които подкрепят Украйна. Руската страна вече ни обяви за враг, ние от години сме част от хибридната война, която Руската федерация води", обясни Явор Колев.

По думите му, бомбените заплахи нямат нищо общо с извънредните парламентарни избори в България.

Той отново призова да се изработят правила как да се действа в държавата при подобни заплахи, като това трябва да направят службите за сигурност.

Цялото интервю на Димитър Владимиров с Явор Колев е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00