Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пет формации влизат в 49-то НС, прогнозира Алфа Рисърч

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет формации със сигурност преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Това сочи проучване на  "Алфа рисърч" в периода 25 – 29 март 2023 г. от "Алфа рисърч" сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна, реализирано със собствени средства. То е проведено чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Изоставането на ПП-ДБ с 0,5% след ГЕРБ-СДС е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже ,че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори, посочва "Алфа рисърч" в проучването, публикувано на сайта на социологическата агенция.

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13,8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти.

В предизборната кампания се забелязва тенденция за ръст в подкрепата за "Възраждане", като партията привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата ѝ да достигне до 13,6%.

Така третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и "Възраждане", посочва "Алфа рисърч", като отбелязва, че яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата ѝ и тя получава 8,2% от твърдо решилите да гласуват.

Теоретични шансове да прескочат 4-процентната бариера имат "Български възход" и "Левицата", но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели "защо си струва да отидат до урните".

Делът на сигурните, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори се запазва 39 на сто. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден.

Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите. Много по-сериозен фактор се очертава  растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване, посочва "Алфа рисърч".

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11% от решените да отидат до урните. Други 15 на сто, все още не са взели решение кого да подкрепят. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията. Т.е. сега този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден, отбелязва агенцията.

Според "Алфа рисърч" съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48-ия парламент , а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката "търси се". 
По публикацията работи: Иванка Петкова
Още от категорията

"Тренд" измери 0.3% разлика между ГЕРБ - СДС и "ПП - ДБ"

Ден преди провеждането на парламентарните избори не е ясно кой ще бъде победителят, показва проучване на агенция “Тренд”. 0,3% е разликата между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната-Демократична България” и те събират съответно 26,4% и 26,1%. Половин процент пък дели ДПС (13,7%) от “Възраждане” (13,3%), които си оспорват третото място. Пета е “БСП за..

публикувано на 31.03.23 в 15:01

Победителят във вота ще се реши в последния момент, според Галъп

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 13:38

Напълно сме готови за изборите, декларираха от 16 и 17 РИК

Напълно сме готови за изборите тази неделя, уточнени са всички подробности около видеонаблюдението и попълването на по – сложния изборен протокол. Това обявиха председателите на 16-та и 17-та Районни избирателни комисии Калоян Сухоруков и Янко Радунчев при получаването на 598 000 хартиени бюлетини за вота на 2 април и 983 телефонни устройства, с..

публикувано на 28.03.23 в 13:57

Пристигат бюлетините и устройствата за вота в Пловдив

В Областната администрация на Пловдив днес ще бъдат доставени хартиените бюлетини и записващите устройства за вота на 2 април. Бюлетините са общо 598 хиляди. За 16 многомандатен избирателен район са предназначени 308 000, а за МИР-17 Пловдив област – 290 000. С тях се осигурява вота на 100% във всички избирателни секции. Бюлетините ще..

обновено на 28.03.23 в 06:20

Разпределиха бюлетините на 12- те общини в областта

Бюлетините за изборите на 2 април пристигнаха в област Пазарджик и са разпределени във всички 12 общини,  където се охраняват от полицейски екипи. На 1 април те ще бъдат транспортирани и доставени в 369- те изборни секции на цялата област.  До приключаването на процеса временно ще се спира движението по маршрута на придвижване. Над 700..

публикувано на 27.03.23 в 15:29