Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Клавирно дуо свири за 100-годишнината на Добрин Петков

Грандиозен концерт-спектакъл на два рояла ще изпълни клавирно дуо Инна Ангелова – Васил Начев в Дом на културата „Борис Христов“ на 2-ри април. Събитието е посветено на 100-годишнината от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков и е част от Културния календар на Пловдив.

Музикантите ще изпълнят два големи шедьовъра от музикалната съкровищница  - Чайковски – „Лешникотрошачката“ и Панчо Владигеров „Българска сюита“.

Инна Ангелова живее в Швейцария и е доцент в Музикалната консерватория в Цюрих. Носител е на награди от редица международни конкурси. Васил Начев живее във Великобритания, завършил е Кралския колеж в Лондон. Удостоен е с награди от 10 международни конкурси в Европа и САЩ. И двамата са възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив и са носители на наградата „Добрин Петков“.

Концертът ще има две повторения в Лондон и в Цюрих.

Интервюто - звуковия файл:

Още от категорията

Очакваме изложбата "Писмо до пловдивчани"

“Писмо до пловдивчани” е проект, представящ личните истории на хора от Украйна, които са били принудени да напуснат страната си ѝ след началото на войната, и в момента живеят в Пловдив.  Аудио - визуалната изложба ще бъде представена в пространството на галерия Cu29. "Писмо до пловдивчани" е опит за дълбоко вникване в личната история на отделната..

публикувано на 30.05.23 в 13:33

Галерия "Възраждане" представя Виолета Радкова

Галерия „Възраждане“ открива във вторник изложбата „Копнежи и съновидения“ на една от гранддамите на съвременната българска живопис - Виолета Радкова . Творбите може да се разгледат в салона на галерията в Стария град  до 20 юни. Галеристката Краси Алексиева пише за авторката: " Виолета Радкова е отдавна запазена марка. Виждаш..

обновено на 30.05.23 в 06:54

Христо Карастоянов представя новия си роман в Пловдив

Един от най-изтъкнатите съвременни български писатели и автор на над 30 книги, Христо Карастоянов представя новата си книга „Петият вагон и други истории. Малки романи за из път“ в клуб „Петното на Роршах“.  Книгата излиза с печата на ИК „Жанет 45“.Авторът е носител на многобройни награди – Портал Култура, „Елиас Канети“, „Дъбът на Пенчо“,..

публикувано на 30.05.23 в 06:43

"Квартални истории" утре вечер в Пловдив

Всеки ден, всяка нощ, навсякъде много от нас споделят живота си с други хора, дали близки, непознати, странни, обичани или мразени, тихи или шумни, те са над нас, под нас, до нас – съседите! Разбирай и съквартирантите, и семейството, с които всеки има (не)щастието да съжителства. Фолклорът ни е изпъстрен с хуморески на тази тема, но истината е, че..

публикувано на 29.05.23 в 15:27

"Добър ден, добри хора" разказва истории в Пазарджик

Сборник с разкази, обединени под заглавието „Добър ден, добри хора“ представя тази вечер в Пазарджик учителят по история, писател и активен блогър в интернет Илия Михайлов.  Неговата седма книга ще бъде представена от 18 часа в художествената галерия „Станислав Доспевски“.  Включва 50 истории с неочакван край.  Модератор на срещата с..

публикувано на 29.05.23 в 14:30