Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма опасност за изборите, гражданите да са спокойни

„За мен от тук нататък най-важното е гражданите да запазят спокойствие и изборните процедури да протечат нормално. Няма опасност изборният процес да бъде опорочен. Държавните органи, съвместно със сектора за сигурност работят адекватно, за да предотвратят всякакви проблеми, всякакви заплахи“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Искрен Иванов, експерт по национална сигурностп и управление на кризи по повод сигналите за помби в училищата в страната, включително вчера и в пловдивските.

Той е категоричен, че избирателите трябва да запазят спокойствие и да действат на изборите на 2 април, както винаги са го правили.

Доцент Иванов заяви, че сигналите със заплахи в училищата не са изолирани случаи и припомни, че преди няколко месеца такива е имало и в Софийския университет „Климент Охридски“.

„Това са систематични явления, които по-скоро са насочени не само към училищата, не само към образователния сектор, те са насочени към сигурността на нашата страна като цяло. Но пак казвам, че най-важния урок е ние да не губим контрол и да знаем, че се работи по този въпрос. Най-важното е широк обществен дебат и консенсус затова, че такъв тип заплахи по никакъв начин не могат да бъдат проблем за протичане на изборите тази неделя“, каза още доцент Искрен Иванов.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с доцент Искрен Иванов. 

БНР подкасти:

Още от категорията
Румен Цонев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на ХОЛДИНГ КЦМ 2000

20 години КЦМ създава работни места за хора с увреждания

Още 830 милиона лева ще бъдат осигурени в новия планов период на Оперативна програма „Човешки ресурси“ за подпомагане на хората с увреждания. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска по време на Национален форум на тема „Социалната отговорност на големите корпорации и работния потенциал на хората с..

публикувано на 30.05.23 в 15:04

Преобразуват училището в Бенковски в професионално

Тракия Икономическа Зона започва активна работа по четири пилотни проекта с професионални училища от Пловдив и региона.  Кметът на община Марица Димитър Иванов днес е изпратил уведомително писмо до МОН, с което предлага училището в село Бенковски да се преобразува в професионално средно училище от 2024 г. Там ще се обучават кадри за бизнеса в..

публикувано на 30.05.23 в 12:44

Играта загрубя и пропутинските сили вече играят "ва банк"

В България има доста кресливо малцинство, с лидер българският президент, което подкрепя путиновото влияние в България, каза в предаването "Точно днес" бившият политик и познавач на службите, Методи Андреев. Помагачина на Радев са БСП и Възраждане, а според Андреев за съжаление тук влиза и поведението на ГЕРБ в момента. Това е така, защото..

публикувано на 30.05.23 в 11:06

Напрежението между партиите и президента става все по-силно

Ескалацията на скандали продължава, а политическата криза се завързва на нови нива с противопоставянето между парламента и президента Румен Радев, констатира социологът Павел Вълчев. Не всички врати за втория мандат са затворени, смята анализатоърът, но остава според него въпросът как ще се конструира то - с експерти или силни политически лица...

публикувано на 30.05.23 в 10:07

Ще имаме правителство още следващата седмица

В деня на връчването на втория мандат на ПП-ДБ говорим за възможностите, предателствата, експертите, игрите на властта и вариантите. Събеседник в програма "Ден след ден" е политологът и университетски преподавател  доц. Светослав Малинов . Политологът акцентира над връчването от президента на втория мандат с прогноза, че ще има кабинет.   " Екипите..

публикувано на 29.05.23 в 15:05