Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцентът сега ще падне върху втория мандат

ГЕРБ спечели изборите, но това не променя отношението на ПП-ДБ към тях

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

Ще има ли най-после редовно правителство? Основният въпрос, който вълнува всички след 2 април. Търсим различни гледни точки в утрото на 5 април. Възможен ли е диалог за съставяне на кабинет? Политологът и университетски преподавател доц. Светослав Малинов с анализ на следизборната ситуация.

Доц. Малинов каза: "Разумно е, след това, което чухме от ПП да предположим, че сега акцентът ще падне върху втория мандат. След като са казали, че имат проблем с първия, и след като кампанията им бе построена и чрез конфронтация с ГЕРБ, това означава, че ще са склонни на сътрудничество във втория мандат."

"Аз възприемам това, в съчетание с мълчанието на партиите, като по-оптимистичен знак", посочи доц. Малинов. Според него знаем, че по това време, след миналите избори всички направиха прогноза, че ще има нови, а днес има ясна формула, която ще удовлетвори избиратели и политиците на първата и втората политическа сила. 
"Формулата е артикулирана, и това е правителство, което няма да има ярки политически фигури, което ще разчита на работещо мнозинство между първа и втората политическа сила в парламента", смята политологът. По думите му този кабинет може да бъде съставен, и това е кабинет с работещо парламентарно мнозинство. 

"Не може с 2% разлика да се промени отношението към една политическа сила. ГЕРБ спечели изборите, но това не променя отношението на ПП-ДБ към тях", допълни още доц. Малинов. Той смята, че гаранции няма, и днес всички търсят вариант да стане най-доброто за България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20