Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много сериозно разрушихме доверието към изборния процес

Занапред трябва да имаме опция за дистанционно гласуване

Стоил Цицелков
Снимка: архив

ЦИК ще обяви окончателните резултати от парламентарните избори на 6 април. В момента се извършва повторно въвеждане на данните от протоколите на СИК и се анализират несъответствията, в резултат на което се актуализират сумарните данни. Имената на депутатите в 49-ото Народно събрание се очаква да станат известни до 9 април, според законовия срок. 

Говорим за поуките от смесеното гласуване, за грешките и организацията със Стоил Цицелков, член на обществения съвет към ЦИК и международен изборен наблюдател.

Цицелков открои, че българите сме в ситуация, в която искаме промяна и ново стабилно правителство, но излизаме и гласуваме за същите партии, за които гласувахме и миналия път.

"С промените в изборните правила, които партиите силово наложиха, без да има широко обсъждане - те промениха Изборния кодекс, така че техните интереси да бъдат защитени. Върнаха хартиите, но и това не промени нагласата за гласуване", каза експертът. По думите му у нас вече има една голяма партия "Не подкрепям никого" от 108 000 човека, която щеше да влезе в парламента с 12 депутати. 

"80 000 гласували повече на този вот е маргинална бройка, на фона на милионите гласоподаватели, които не са отишли да гласуват", смята Цицелков. Според него е разрушено сериозно доверието към изборния процес.

"Партиите нямат доверие и към самите им представители по места, възложиха видеонаблюдение над техните представители, за сметка на бюджета. Това води към недоверие от обикновения човек към изборите и към политическата система", смята Стоил Цицелков. Той допълни, че се надява това да са последните избори, защото има шанс да счупим и рекордите на Италия, и да станем световни рекордьори по чести избори.

"Освен изключително усложнен изборен процес, имаме и много усложнени протоколи", заяви Стоил Цицелков. Той допълни, че наблюдателите от СЧИ са констатирали, че грешките стават от преумора на хората, ангажирани над 24 часа, във времето на вота. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34