Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергов ще взима от Общината 432 000 лева наем за разсадника

ОбС на Пловдив гласува общината да  плаща три пъти по-висок наем на Георги Гергов за разсадника, който се ползва от „Градини и паркове“. Така от 120 хил. лева годишно сумата скача на 432 000  лева.

На предложението за повишаване на наема, което е на зам.-кмета Анести Тимчев, възразиха  съветниците от „Съюз за Пловдив“. Според  председателя на групата  им Евелин Парасков това е твърде голям наем. От трибуната той предложи да се намали сумата от 36 000 лв. на 10 000 лв. месечно. Предложението му обаче не се прие. При гласуването то получи подкрепа  само на 16 съветници от ДБ, "Земеделски съюз Александър Стамболийски", един съветник от "Кауза България" и независимите общински съветници. С "въздържал се"  гласуваха 20 съветници, а 6 бяха против.

Разсадникът, които се намира на "Рогошко шосе" беше собственост на община Пловдив, но той влезе в активите на смесеното дружество "Пълдин Туринвест" и след като Георги Гергов вдигна капитала, дела на общината намаля и на практика бизнесменът стана притежател на имота.

Парасков припомни още, че първоначално наемът е  бил 1000 лв. на година, но през 2017 г. е подписан договор с Гергов за нов наем, който скача на 10 000 лв. на месец.  От пролета на миналата година започва и сагата между Гергов, ОП „Градини и паркове“  и Община Пловдив. През май  2022 г.  „Пълдин туринвест“  депозира искане за многократно по-висок наем в размер на 56 400 с ДДС на месец.

Директорът на ОП „Градини и паркове“  Веселин Козарев, който е от от „Съюз за Пловдив“, е отказвал повече от една година да подпише договора с „Пълдин туринвест“, заради изключително високата цена, която е много по-висока в сравнение с наемите на свободния пазар.

Според Парсков разликата е голяма и сега всички ние пловдивчани трябва да заплащаме годишен наем в размер на 432 000 лв за 72 дка земеделска земя, като в същото време Община Пловдив отдава под наем своя земеделска земя за малко под 1000 лв. на година за декар. 
Община Пловдив притежава собствена земеделска земя, защо да плащаме наем в размер на близо половин милион годишно, смята Парасков.
„Това, което се случва, категорично е в нарушение на обществения интерес. Недопустимо е от бюджета да се заплаща в пъти по-висок наем за земеделска земя в сравнение с наема на свободен пазар, още повече, че община Пловдив е съдружник в „Пълдин туринвест“, коментира в позиция до медиите Дани Каназирева, лидер на "Съюз за Пловдив".
Според нея кметът, ако иска да защити обществения интерес, незабавно ще разпореди да бъде отреден общински терен за разсадник, за да измъкне Пловдив от този порочен кръг и зависимост, макар че беше изгубена цяла година, тъй като този проблем е ясен от миналия май месец.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26

Учители по физическо, юристи и психолози най - желани в ПУ

2350 студенти вече са се записали в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При първото класиране са запълнени 60% от местата държавна поръчка. От записалите се до момента 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Изцяло са запълнени местата за специалността „Славистика“, редовна форма на обучение, държавна..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46