Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на коалиция ще бъде във вреда на партиите

"Нещо по-нестандартно след изборите  не можем да очакваме, но нещо по-нестабилно - да. Притихването на партиите е заради неочакваната размяна на победителите - ПП-ДБ очакваха да са победители, но се оказа, че не са. Неочакваното утвърждаване на ГЕРБ като първа политическа сила в рамките на два поредни избора и някакси неочакваното заинатяване на обществото и от двете страни на барикадата. Това си е битка, която продължава да се води и доколкото има индикация от всички страни, ще продължи да се води. Независимо от това дали ще се състави Правителство под формата на някаква коалиция или ще се върви към нови избори." Това коментира политологът Георги Киряков.

По думите му, в самолета на управлението има един пилот, който е в Президентството и много трудно би могло  да се говори, че останалите политици са способни да овладеят самолета.  "Те са силно приземени, вкоренени в земята, а там всеки гледа не по-далеч от браздата, която е прекопал. Сред политиците много трудно може да се говори за висш пилотаж. Ако те бяха такъв тип умели пилоти, нямаше да се очертават шести поредни избори". 

Някаква коалиция може да бъде съставена, но тя ще бъде нестабилна и във вреда на всеки, който се опита да състави такава коалиция на фона на предстоящите наесен местни избори. 

Това, какви образи създават политиците по време на кампанията,  е съвсем отделен  въпрос от това, какво започват да правят те след изборите. " Партия ГЕРБ в рамките на пет избора е печелила три пъти. От тях два пъти категорично не  успя да състави мнозинство и е на път да не успее и трети път. Това е по-скоро стратегическия поглед към избирателите - след като вече ти си в ситуация, в която нямаш нужда от тези избиратели, трябва да мислиш по друг начин. Доколкото виждам, Бойко Борисов  не си позволява различно мислене от това, което е имал след другите избори. Отново поставя условия, отново казва, че само когато си стиснат ръцете за коалиция, тогава може да се мисли за каквито и да е политики. Това показва, че още не е узрял за необходимия компромис, за да се стигне до някакво стабилно управление".

Киряков определи като прибързано соловото изявление на ПП  да се парира възможността да се говори за подкрепа за първи мандат на ГЕРБ. "Имайки предвид страха и на ПП, и на ДБ - Христо Иванов ясно изрази това, че ако коалицията се разпадне, местните избори са изгубени, по-вероятно е да се върви към оставане на двете партии в Коалицията с нежеланието им да подкрепят кабинет на ГЕРБ до съвместно явяване на местните избори, но и с оставането на лошия вкус от тези действия на ПП и оставане на напрежението покрай реденето на листите, когато ПП се оказа "прецакана" в тази игра".

"Възраждане" не са незаобиколим фактор в българската политика. Такива са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, защото без тяхното участие не може да се състави кабинет. "Възраждане" все още не са стигнали тавана си на участие. Но ако преминат прага, достигнат от други патриотични формации в предишни избори, тогава може да се мисли, че могат да станат и първа политическа сила. 

ИТН са се завърнали на политическата сцена на мястото на "Български възход", независимо как е станало това - с гласовете на избирателите или с машинации са им били подадени контролирани гласове. "Но това прескачане на прага е безполезно, защото и с тях и без тях може да се състави коалиция." 

Интервюто с Георги Киряков - звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14