Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шишманци пак протестира срещу кариерата

| обновено на 08.04.23 в 10:46
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Пореден протест против разширяването на кариерата за добив на инертни материали готвят днес жители на село Шишманци, община Раковски.

Хората планират да спрат движението по пътя за асфалтовата база и с. Белозем в рамките на 1 час. Те настояват да не се издава разрешение за ново проучване на терени на концесионера и да се рекултивира старата кариера, тъй като се опасяват в изкопите да не се заравят отпадъци от екозавода в Шишманци. Хората се оплакват, че дишат прашен въздух, страдат от шума от взривните дейности и смятат, че взривовете ще напукат домовете им, а тежките камиони разрушават пътищата.

„Първият ни протест бе точно преди година, отново на Лазаровден, като да ни подкрепят на пътя дойдоха дори лазарките“, каза Мария Нанчева от инициативния комитет.

Протестът им е подкрепен и от кмета на Шишманци Александър Атанасов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово.  По предварителна информация са се ударили три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите..

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста в Пловдив 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата.  Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. По случая е било образувано..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Карлово спечели проект за подмяна на уличното осветление

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и  предвижда подмяна на съществуващото улично осветление в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и в село Розино с нови 4945 LED лампи. Ще бъде изграден и Контролен център за мониторинг и управление на уличното осветление, като така ще се въведе пълна автоматизация чрез..

публикувано на 15.07.24 в 14:52