Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба, посветена на яйцето, показват в Етнографския музей

| обновено на 11.04.23 в 06:30

„Естетическият завет на народите“ е името на изложбата, която се открива в Регионалния етнографски музей – Пловдив. 

Тя представя традиционни костюми, накити и яйца от частната колекция на д-р Ваня Велкова. Ще бъде представена и двуезичната й немско-българска книга – каталог „Яйцето“.

Експозицията включва накити  и традиционни облекла от най 20 страни в света на четири континента. Сред представените страни са България, Германия, Колумбия, Нигер, Етиопия, Сенегал, Уганда, Бряг на слоновата кост, Буркина Фасо, Гана и др. Експонатите от колекцията на д-р Велкова ще бъдат представени в страната за първи път.

Луксозното цветно издание „Яйцето“ разказва за феномена „яйце“ и разнообразие на експонати от 60 страни на 6 континента.

Ваня Велкова е родена в Пловдив. В продължение на над 25 години живее и работи в Германия. Тя е доктор по психология, преподавател, лицензиран експерт по „Международен етикет и протокол“, публицист, колекционер и изследовател. Инициатор и създател е на Българското училище в Хамбург, негов първи директор и учител. Д-р Ваня Велкова е и един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя е изследовател удостоена с редица награди, сред които е и „Българка на годината“ за 2016 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24