Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката се африканизира, борят се котерии, взряни в пъпа си

"Президенътът Румен Радев трябва най- после да разбере, че неговата роля е да следва ритъма на парламентарните партии, а не да взима еднолични решения", каза докторът по конституционно право и председател на Института за модерна политика Борислав Цеков. В преването "Точно днес" той коментира  свикването на 49-тото НС само 10 дни след проведените парламентарни избори.

По думите на Цеков очевидно не е имало и консултации с парламентарните партии, както изизскват принципите на държавността, и парламентът да се събере не в Страстната, а в Светлата седмица.

Укорявам това бързане, това е негативно поведение, смята анализаторът, според когото пак еднолично в предишния парламент "вредоносно и ненужно, на своя глава и по свои политически съображения" държавният глава  удължи процедурата за съставяне на кабинет.

По думите му защитата на парламентаризма трябва да дойде от политическите партии и техните лидери.

Борислав Цеков не очаква новото Народно събрание да се различава по безплодие от предишните. Фактът, че обществените настроения вече две години, и особено в последната, не се променят би трябвало да подскаже на партиите, че не може "заради копризите на този или онзи лидер, България да се върти в този омагьосан кръг.

Според него сме влезли в политически категории, които нямат нищо с държавността и с интересите на хората. "Това са едни котерии, които са взряни в пъпа си и е много крехка надеждата, че ще видим държавници, които ще съумеят да консолидират около себе си парламентарна подкрепа".

Имаме една африканизация на българската политика, господства племенното начало, няма диалог, има взаимноунишожителни племенни войни за контрол върху публичните ресурси. Това е дъното на политическата култура и на политическото лидерство, коментира Цеков.

Неговата прогноза е, че нови предсрочни излори са много вероятни заради липсата на политическа зрялост и липсата на диалог в по- малките и по- нови политически формации, заради които се въртим в омагьосания кръг на капризите и на политическата партизанщина, а не в търсене на решения.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57