Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За костенурките с любов

9
Снимка: Фондация "Геа Челониа"


Костенурките са сред най-уникалните животни на нашата планета, поради начина, по който са еволюирали, специфичното си устройство и поведение. Днес те са в беда! Сред всички основни групи гръбначни животни, те са най-застрашени от изчезване. Според критериите на Световния съюз за защита на природата (IUCN) от съществуващите 356 съвременни вида костенурки, 148 вида са категоризирани като уязвими, застрашени или критично застрашени (данните са за 2017 г.). Никак не е за подценяване и факта, че те са сред малкото живи наши съвременници, които са видели динозаврите да идват и да си отиват. 

Задълбочаващите се проблеми със загубата на местообитания и унищожаването на популациите на сухоземните костенурки в България, пораждат необходимост от създаването на специализирана организация, която да работи по опазването им. 

Така през 2007 г. ентусиасти и любители на тези диви и напълно безобидни животни костенурките, създават Фондация Геа Челониа и работещия към нея Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки. 

Важна част от този екип е и екологът Ива Лаловска. Тя бе и нашият човек по темата и ни разказа от сърце и душа малко известни факти за костенурките в България. Срещата ни с нея бе в едно от изданията на предаването "Вход свободен" и в рубриката "За животните с любов".  

По думите й, през целия си живот костенурките обитават един неголям район, към който силно се привързват и добре познават. За жалост обаче стават най-честата жертва на машините, разчистващи нови територии за строителните площадки в новостроящите се крайморски обекти, по пътищата, при изсичане на горски и храстови масиви, както и при селскостопанска обработка. За разлика от повечето видове, които напускат застрашените местообитания и се заселват в нови, в поведенческите реакции на костенурките е заложено при опасност да остават на място, скривайки се в черупката си, сливайки се с околната среда, докато заплахата премине.

Освен за гореспоменатите заплахи, за които ни разказа в детайли, от Ива Лаловска потърсихме и отговори на въпроси като колко години живеят тези животни, с какво се хранят, и още как можем да помоогнем ако видим костенурка на пътя и в беда. 

Чуйте целият ни разговор в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слушайте мача "Панатинайкос" - "Ботев" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) гостува на "Панатинайкос" с надеждата европейската му приказка да продължи. Двубоят от втория квалификационен кръг на Лига Европа е от 21:00 часа днес на Олимпийския стадион в Атина и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Ботев" преодоля словенския "Марибор" в първия кръг на пресявките, докато ПАО започва от тази фаза. В трети..

публикувано на 25.07.24 в 09:20
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова продължава да е най-великата

Великата Стефка Костадинова е родена на 25 март 1965 г. в град Пловдив. Стефка Костадинова е олимпийска шампионка в скока на височина от Атланта през 1996 г. Там поставя и олимпийски рекорд – 205 см. Извоюва и сребърен медал в Сеул през 1988 г. Класира се на четвърто място в Барселона през 1992 г. На 30 август 1987 г. става световна шампионка в Рим с..

публикувано на 25.07.24 в 08:18
Милен Добрев триумфира в Атина

Милен Добрев - последният ни щангист с олимпийска титла

Легендарният ни щангист Милен Дообрев е роден на 22.02.1980 година в Пловдив. Почива след инфаркт в дома си в Пловдив на 21 март 2015 година  Милен Добрев е олимпийски шампион по вдигане на тежести в категория 94 кг от Атина през 2004 г. Двукратен световен и европейски първенец. Първият пловдивчанин, спечелил олимпийска титла в щангите като член на..

публикувано на 25.07.24 в 07:05

"Ботев" кацна безаварийно в Атина, тренира довечера

Отборът на "Ботев" (Пловдив) вече е в Атина преди първия мач срещу Панатинайкос от втория квалификационен кръг на Лига Европа.  Малко след 13:00 часа "канарчетата" излетяха с чартърен полет от летище "София", който продължи един час.  Около 50 привърженици на Ботев също се качиха на полета за Атина, за да подкрепят любимия си отбор в предстоящия мач, а..

публикувано на 24.07.24 в 16:38
Николай Бухалов с великата Стефка Костадинова

Николай Бухалов - най-успешният български кануист

Николай Бухалов е най-успешният ни състезател по кану. Той е единственият български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри. Участва общо на четири олимпиади. Роден е на 20 март 1967 г. в село Дъбене, Карловско. Тренира гребане в пловдивския клуб „Тракия“. Специализира се в кану в клас С-1. Възпитаник на Средно спортно училище „Васил..

публикувано на 24.07.24 в 06:49