Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ да направи копромис и да подкрепи ПП-ДБ за втори мандат

"Сигурен съм, че ще се намери решение за избора на председател в този парламент. Първият и вторият проявиха отношение към предложението на ПП-ДБ за ротационен председател, което е напълно резонно и не е правилно това, което Борисов каза, че първият по право трябва да получи председателското място. Ако първият беше спечелил изборите с преднина от 10-15%, тогава - да.  Но и в случай, когато ГЕРБ бе печелил сериозна преднина  пред БСП, той предлагаше на Корнелия Нинова да бъде председател на НС. Сега да не се прави на победител, защото тези 2% са в рамките на статистическата грешка." Това заяви Методи Андреев - бивш  народен представител в 38-то и 43-то НС.

По думите му, формула "за отпушване на парламентарната технология" ще бъде намерена, но интересната тема сега е дали депутатите ще успеят да направят Правителство. Два са изходите от ситуацията. Първият е ГЕРБ да формира мнозинство на база на "хартиената" коалиция, още повече че и ИТН имат желание да се включат. 

"Борисов желае коалиция с ПП и ДБ. Те са втори. Ясно са заявили, че в правителство с участие или с мандата на ГЕРБ няма да участват. И тогава Борисов, който иска да работи с тях и е спечелил изборите, трябва да направи големия компромис -  Бойко Борисов не изпълнява своя мандат. ДБ и ПП предлагат експертно правителство, правителство на малцинството и т.н. с ясна програма в няколко точки - еврозона, Шенген, борба с картелната пазарна икономика, правосъдна реформа. И ГЕРБ правят компромиса - подкрепят това правителство, защото като по-голяма спечелила партия, те правят големия компромис. Това евторият вариант за решение - Правителство на малцинството с 5-6 точки програма, която обединява и създава не политически, а тематични мнозинства. Точките минават, гласувани са така, както са предложени от ПП-ДБ, които носят отговорност за тях пред избирателите. Правителството се подкрепя от евроатлантическите сили в Парламента. Програмата приключва, мнозинството се губи и тогава се отива на нови избори. Но е хубаво това да стане след местните избори".

Андреев подчерта, че Борисов е "по-голям, но е и по-виновен", защото е управлявал в продължение на 12 години, но не се е извинил за грешките си.  "Да каже - да, има проблем с моето управление. България затъна в корупционно блато, това е най-корумпираната държава в ЕС. Ако каже това, тогава ще има отпушване и България ще се измъкне от благото."

А компромисът от страна на ПП-ДБ ще бъде те да приемат  подкрепата на Борисов. 

Андреев бе категоричен, че независимо от високия изборен резултат на "Възраждане", които станаха трета политическа сила,  никога няма да могат да спечелят избори. "Това плашило трябва да спре да бъде размахвано от българските полититци и разумните хора го разбират."

Интервюто - звуковия файл: 


По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49