Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патовата ситуация е от 15 години, сега се спускаме по течението


Само минута и половина работиха депутатите в четвъртък, което даде повод на историка Веселина Вачкова да обобщи, че всеки рекорд си е рекорд, особено в предпразнично време. Доцент Вачкова е учен, културолог и директор на Историческия музей в Перущица.

Според нея старта на новия парламент много напомня на началото на миналия и е поредно доказателство, че  историята се повтаря. Като експерт тя не е изненадана от случващото се у нас, защото още бащата на историята Херодот е казал, че историята учи, че никой не се учи от нея. "Тази патова ситуация у нас, описана с шахматен термин, който не е много удачен, защото пат идва след дълго и продължително разиграване, е от 10-15 години. Ние сега по- скоро се пускаме по течението", каза Вачкова.

Историческият й анализ показва, че българите имат опит да бъдат политически зависими, защото около 700 години страната ни е била политически зависима.  Този опит ни учи на изчаквателна тактика, което в днешно време е неадекватно. Тази позиция е била удобна за епохи, за които времето тече по календарни празници и природни знаци за преминаващите дни и години, каза тя и добави, че сега обществото трябва да е по- активно. 

Според нея една от причините за политическата криза у нас е липсата на модерни платформи и нови лица в политиката, които да не са свързани с миналото.  Появата на нова партия изисква технологично време, но подозирам, че появата на подобна формация е в ход. Иначе сценарият е много тягостен от две години насам, смята доц. Веселина Вачкова.

Тя е категорична, че ако  България изостави позицията си за Украйна ще бъде катастрофално. Надяваме се изобщо промяна да не бъде коментирана.  Въпросът е искаме ли да бъдем модерна европейска държава или не искаме, подчерта историкът. По думите й най- страшното е инерцията на войната, защото се изпуска ядрото на конфликта. Всички големи конфликти са резултат на превръщането на един регионален конфликт в световен. Това е проблем на по- високи сили, които трябва да направят всичко възможно да спрат войната в Украйна, добави Вачкова. 

Нейното очакване е народните представители да  оправдаят надеждата на хората, които гласуваха за тях, за да може следващия път да излязат повече хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53