Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не само ГЕРБ, но и ПП-ДБ трудно ще сглоби мнозинство в това НС

Българският парламентаризъм е в трудна ситуация и предстои да видим дали търсените нестандартни ходове ще дадат резултат, каза политологогът проф. Александър Маринов.

"Ситуацията е странна. Парламентът се събира, но не съществува, тъй като без ръководство той на практика се е конституирал", каза Маринов.  Според него изборът на председател на НС няма как да се обвърже с по- сериозни политически или законодателни мерки. 

Но, ако ГЕРБ и ПП- ДБ се споразумеят за законодателна програма, поне може да сме донякъде спокойни, че НС ще успее да приеме ключови закони, сред които и бюджета, допълни Маринов. Той обаче и скептичен за заявката за намиране на конституционно мнозинство за съдебната реформа.

Александър Маринов смята, че не само с ГЕРБ, но и с ПП-ДБ не може лесно да се сглоби мнозинство.

 По думите му ГЕРБ имат и други варианти, но полагат усилия за разбирателство именно с втората партия. Това е продължение на опита им да пробият изолацията, в която бяха в последните две години, така че тече тактическо надиграване.

Поне два златни пръста трабва да има в този парламент и всичко зависи от желанието на партиите да се обвържат. Маринов не  вижда голямо желание да се упровлява, защото трябва да се вземат трудни решения и по- скоро всички демонстрират, че полагат усилия за разбирателство, но на втори и трети план имат  и други калкулации.

Проф. Маринов коментира, че сред хората се натрупва се недоволство, голяма част от тях, не харесват начина, по който се прави политика в България, но е трудно да се каже кога тези количествени изменения ще доведат до качествена промяна на системата.

Избори две в едно е моного лош вариант, най- вече заради местната власт, защото именно тя е в основата на цялата демократична конструкция, каза още политологът.

Интервюто е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20