Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес кръстът символизира необходимостта от усилие

"На човешкото е присъщо да бъде между правилния и сгрешения път, между доброто и злото. Ние не сме някакво историческо или съдбовно  изключение като общност, но все пак имаме някакви исторически травми и ги преживяваме исторически. Накъде се движим... много често се движим към миналото, защото искаме да го реорганизираме по начин, по който да го разберем по-добре, да го заличим, ако може, да свалим болката от травмите. До голяма степен това движение към миналото ни пречи да погледнем към настоящето и да го направим по начин, по който то по ни харесва. Историческият раздор се пренася и в настоящето и закрива визията за бъдещето". Това подчерта проф. Валери Стеванов - преподавател в СУ "Климент Охридски".

По думите му, кръстът днес символизира необходимостта от някакво усилие, от вграждане, от жертва, която да изкупи някакви  предишни злини.  "Знаем, че човечеството е паднало в Адам, но се е спасило чрез Христос. Това е много силен образ, защото ни насочва към дългата история на греховете и на сгрешените пътища и че е дошъл един момент в историята на човечеството, когато се е появил този модел - това ниво на трансгресия, т.н. на преодоляване на настоящето и на отваряне на пътя към бъдещето".

Кръстът ни казва, че е възможно едно спасено човечество, но за да бъде спасено, то трябва да научи уроците, които са му били преподадени.

 "Ние непрекъснато преподновяваме старозаветното "око за око, зъб за зъб", вместо  новозаветното, християнското "обичай ближния си". Това е големият урок, който е преподал на човечеството Божият син - да се преодолеят различията, омразата към другия и чуждия. Големият урок е как да приемеш и разпознаеш ближния".

Проф. Стефанов подчерта, че духовните дефицити днес идват от занемаряването на паметта, на грижата за себе си, от колективния отказ от споделен път. Това са нещата, които обезверяват човека, лишават го от надежда и пробив към някакъв друг живот.

 "Човечеството като общност, си е пожелало някакъв друг свят, но  непрекъснато затъва в блатата на ненавистта, на войната, тази страшна милитристична риторика и това отнема надеждата. А вярата се преживява чрез отдаване със сърцето на онова, което си пожелал и много често тя е онова, което прави другия свят.

Съвременният свят е такъв, че дава основания за съмнение, че имаме способност като национална общност да се измъкнем от клещите на житейските модели и на ценностите, които ни се препоръчват, за да станем нещо различно от общото повличане към модели, които са нови за човечеството и не му обещават нищо добро. Човекът е човек, когато държи на своята идентичност, когато може да отговори на въпроса "кой съм аз - мъж, жена"... Това са базисни неща и когато са на път да се разграждат, не зная по какъв път ще се устремим. Вероятно трябва да има някакво ново Разпятие и дано не се случи, за да се разчита на ново Възкресение, защото големият урок, който ни е даден чрез Разпятието е, че е именно чрез пренасянето на жертвата - това са дребните митове за първо умиращите, а после възкръсващите богове." 

По думите на проф. Валери Стефанов, "преподаден ни е урок на Страданието, след който се отваря пътят на Надеждата и ако  ние успеем да се приобщим към този фундаментален път и образ, завещан от преди 2000 години, може би ще имаме шанса да се спасим. 

 Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18