Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкривената агро политика е риск за продоволствената сигурност

Всяко правителство е длъжно да си защитава производството, каза по повод ограничения внос от Украйна Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Според него обаче в коментара на българското земеделие възникват други въпроси за различното отношение на институциите към секторите в земеделието.

Семейството на Вътев има зърнопроизводство, производство на плодове и месопреработвателно предприятие, а преди години принудително ликвидира отглеждането на животни, защото е станало твърде неизгодно. 

От зърнопроизводството се печели, от производтвото на плодове се губи, а преработката оцелява много трудно.

В момента в света има излишък на зърно в световен мащаб и цената пада, не е ясно какво се е случило, за да се стане това, но ако нашите зърнопроизводители бяха продали зърното си веднага след жътвата миналата година, сега нямаше да имат проблем с пълните складове и с непостигнатата по- висока цена за износ, каза Вътев. За разлика от зърното, с което традиционно българският пазар е презадоволен, има недостиг на всичко онова, което внасяме - плодове, зеленчуци, месо и мляко.

Това показва колко е небалансирано производството у нас и колко е изкривена цялата ни аграрна политика. Ако по няква причина се прекрати вноса им няма да можем да минем и на  житната диета на Дънов, защото и за нея трябват ябълки и мед, казва Кирил Вътев.

Затова той призова за баланс на държавната политика, да се спре с егоизма и гледането само от собствената камбанария, за да се гарантира продоволствената сигурност от собствено производство и да има подпомагане за всички сектори.

Кирил Вътев е един от инициаторите за създаване на Българска аграрна камара, която да е партньор на големите европейски организации за земеделие. Но, по думите му, у нас браншът е разделен, една част от него и овладяна от партийни влияния и показателно в това отношение е опитът за изправарваща регистрация на такава камара от отцепили се производителски организациии.

Случаи пък като този с контрола на "Капитан Андреево" показват, че в България определени хора имат интерес да се внася, а не да се произвежда, което самоубийствено за нацията и за държавата.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51