Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„От сърце към сърце“ с децата на България и Украйна

| обновено на 20.04.23 в 15:29
5
Снимка: Личен архив

Пролетният концерт „От сърце към сърце“ ни среща с деца от Украйна и България, които ще излязат на една сцена в зала „Съединение“, на Регионален исторически музей Пловдив, в петък от 18.30 часа. Входът на събитието е свободен. 

Концертът се организира в сътрудничество между Фондация „Живите български корени“, Ukraine Support & Renovation Foundation и Фондация „Стойна Кръстанова“, със съдействието на Музикално-артистичен форум Пловдив. 

Заедно, децата ще рецитират, пеят, свирят и танцуват. Музиката е нишката, която свързва тези изкуства. Тя създава приятелства, дава израз на чувствата, пресъздава човешките състояния и мисли. В концерта ще се включат и „Театр Юново Актёра ТЕАТР U.A.“, който съществува от девет години в Киев, с ръководител Александър Григориев и Студия современного танца „Funk Drive“, с ръководител Сергей Прокопенко. 

Детската хорова формация, която ще участва подготвя своя репертоар с помощта на Милена Начева, д-р Ваня Балева и виолончелистката Екатерина Трусова, която идва в България заедно със съпруга си и седемте си деца, след началото на войната в Украйна. Доц. Надежда Кузманова и Мариела Маринова обучават украинските деца за изпълнение на клавирни произведения.

„Използваме музиката, за да се обединим, защото тя е универсалният език. Като представители на музиката, ние имаме за цел да популяризираме красотата чрез музиката. Красивото в този свят, цялата красота на нещата я има в изкуството. Изкуството е приоритет на човека. Ние разглеждаме човека като венец на природата и смятаме, че венецът на природата не може да се държи безобразно. Венецът на природата, трябва да се държи като венец на природата и всичко това се възпитава. Възпитава се с изкуство. Възпитанието, разбира се, започва от най-ранна възраст и ние имахме за цел тези деца, които са попаднали в една чужда за тях среда, да се почувстват като част от тази среда. Всеки един етнос обогатява града, в който е. Ние учим от тях и те от нас. Целта ни е, те да се чувстват добре, да бъдат спокойни“, казва д-р Ваня Балева от Музикално-артистичен форум Пловдив.

„Съединението прави силата. А, музиката и изкуството имат много силна лечебна роля. Те психологически въздействат. Смятаме, че това е един добър начин, да привлечем децата, да им създадем доверие в новата среда, в която те вече живеят“, добавя проф. Красимира Кръстанова.

Концертът от „Сърце към сърце“ е първата стъпка, в работата по проекта „Живот с музика“. Около средата на юни ще бъде и големият концерт, който отново ще обедини украинските и българските деца, защото детското изкуство и творчество ни напомнят, че добротата, нежността и закрилата не са само понятия. Да бъдат заедно, да осъществяват мечтите си, да градят общо мирно бъдеще, това е посланието на нашите деца.

Проф. Красимира Кръстанова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31