Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанс за кабинет има и партиите трябва да платят цената за него

Теодор Славев - доктор по политология и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи смята, че президентът Румен Радев форсира политическия процес и ограничава възможността за диалог между първите две политически сили в Народното събрание. Като аргументи в подкрепа на тезата си той посочи свикването на парламента в Страстната седмица, както и определените днес и утре дни за консултации с парламентарните партии и коалиции, които предшестват връчването на първия мандат.

Според Славев ключовият въпрос към Народното събрание и първите две коалиции е дали ще има правителство. По думите му и двете групи /ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ/ някак си театралничат и дават разнопосочни сигнали. "Немислимо е толкова голяма законодателна програма да бъде приета за няколко седмици, дори и при най- строга организация. В същото време НС заседава по 30 секунди. Без правителство, което да застане зад някакъв мандат макар и краткосрочен и не се обясни на обществото какво ще прави, няма как да стане. Иначе гражданите ще накажат театралниченето и губенето на ценно време", подчерта политологът. 

Той не разбира и страха на партиите към наближаващите местни избори. До такава степен обвързват създаването на кабинет и местния вот, че влизат в капан, от който няма измъкване, каза Славев. Той прогнозира, че ако се стигне до трети мандат, съставянето на правителство ще е невъзможно. Шансът е във втория мандат, защото ПП-ДБ смятат Борисов за токсичен. 

Теодор Славев припомни, че социологическите проучвания показват, че избирателите и на двете коалиции настояват за правителство и призова да се действа национално отговорно, като партиите платят политическата цена за компромисите, които се налага да направят. Анализаторът предупреди, че нови избори в средата на лятото са рискови и също няма да променят ситуацията. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ако не се промени, политическата ситуация ще се изроди

"Кризата е чисто политическа. Тя не засяга държавата като функциониране, като институции. Напротив, видяхме, че  при всичките рискове от промените в Конституцията, чисто институционално се справихме и имаме служебна власт". Това заяви политологът Цветанка Андреева. Тя обаче уточни, че проблемите идват от политическата криза, която дестабилизира..

публикувано на 15.04.24 в 10:33

Ударите на Иран върху Израел не са нещо неочаквано за региона

Въпросите за ударите на Иран върху Израел са свързани с многопластови аспекти - исторически, геополитически, психологически, ако щете. Това обясни в предаването "Точно днес"  преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и геополитически анализатор проф. Марин Русев .  "Нищо ново, нищо неочаквано за региона", допълни той.  "Това е едно от вечните..

публикувано на 15.04.24 в 10:19
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

публикувано на 12.04.24 в 17:00

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14