Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демокрацията функционира, но партиите са изчерпани

"Обратно на логиката на парламентаристите с искането им за някакви срокове, с времето шансовете за съставяне на Кабинет намаляват, вместо да се увеличават. Те тръгнаха с ентусиазъм и воля за общи действия и законодателна рамка и всякаш всичко спира дотук. В момента, в който се заговори за същинската функция на Парламента да излъчи изпълнителната власт, управлението в държавата, нещата започват да буксуват. Печеленето на време не ми се струва, че води до изграждане на стабилна коалиция". Това заяви политологът Цветанка Андреева.

По думите й, заявявайки, отказа си да бъде номиниран за премиер, Бойко Борисов прави политически жест, че няма да се обвърже с изпълнителната власт. "Това е много повече жест, отколкото - отказ да се обвърже с властта".

Стилът на Борисов го е оставил във властта над десетилетия. "Този стил е изграждане на отношения, дори с опозицията си - виждаме това и към БСП, и към "Възраждане". Когато се готвиш да изграждаш коалиционно управление, това е правилният начин и трябва да бъде разчетен като негов стил. Потенциалът на този стил с времето обаче намалява".

Андреева подчерта, че в този Парламент  се възлага много повече надежда на ГЕРБ  да изградят Правителство, като се говори за вариант "А" и "Б", съответно - между първата и втората сила в Парламента - евроатлантическо правителство, и от друга страна - експертно, временно, без ярки политически эигури, които да получат подкрепа от други сили в парламента. 

Пред ГЕРБ стои тежката дилема дали да влязат в една непрестижна коалиция или отново да тръгнем на избори, заради отказа им да поемат отговорност за управление.

Лидерите на ПП-ДБ все още не могат да управляват процесите и кризата. Вижда се, че имат желание да печелят време.  Чисто институционално обаче няма как да се иска удължаване живота на парламент, който не може да излъчи Правителство.

 "Абсурдно е да искаш живот за такъв Парламент, абсурдно е да искаш да правиш бюджет, а да седиш в опозиция, абсурдно е да се прави ротация за управление на парламента, ако ще бъде опозиция на партньорите си. Абсурдно е да кажеш, че имаш обща законодателна рамка с опозицията си, защото една власт се осъществява чрез законите и ако ти ги подкрепяш, тогава не си опозиция. Това са въведения, които звучат абстрактно и не водят до нищо добро".  

По думите на Андреева, демокрацията функционира, независимо че от две години сме в криза, но са изчерпани партиите и това е предизвикателството пред тях - да вкарат държавата в разумни рамки.

Тя подчерта, че е критик на президента Радев, защото той реализира много повече собствени амбиции и планове, отколкото да съдейства за управлението.

Когато двете основни политически сили си отговорят на въпросите за цената, която трябва да платят, за да има управление България, нещата ще си влязат в рамки. "Предизвикателството пред политическото лидерство е да убедиш хората си, че постъпваш правилно".

Интервюто - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29