Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е задача на политиците, те да я решат

"Положението след консултациите е като преди консултациите, само че след консултациите". С тази перифраза на български футболен класик политическият анализатор Георги Харизанов обобщи срещите на президента с парламентарните политически сили преди връчването на мандат за съставяне на правителство. 

Той обаче посочи, че обстановката видимо се нормализира и това видимо успокоява обществото. 

Харизанов изтъкна раздразнението си от това, че всички партии казват "Трябва да има правителство". Той сравни това послание с изявленията на участничките в конкурсите за красота - "Моята цел ще бъде да има световен мир."

Това е пожелание, което звучи добре, но не води до нищо и не може да бъде изпълнено, коментира Харизанов. 

Какво значи "Трябва да има правителство"? 

Че трябва, трябва! За това има широк обществен консенсус, по последни социологически данни около 65% от българските граждани са за това. Но някой трябва да го направи!

Политиците не са в състояние да казват "Трябва да има правителство". Те са приели ангажимента и са сключили обществен договор със своите избиратели да го направят!

Всяка една партия във фундамента й и формулировката за политическа партия е "сбор от съмишленици, които са обединени от идеи и искат да реализират тези идеи чрез управление." Това е в генезиса, в създаването на всяка една партия. 

Така че, моите уважения към всички политици и към техните избиратели - до един, но овластените и тези, на които е възложено да представляват българските граждани да казват, че "трябва да има правителство" е "леко" несериозно, категоричен е Георги Харизанов.

Трябва те да кажат как да стане то и трябва всяка една партия да каже "ние ще подкрепим такова и такова правителство" и те могат да разчитат на нашите гласове в зала.

Експертно с първия мандат, малцинствено с втория мандат, ширококоалиционно с третия мандат ... или каквото и да било. 

Трябва не е отговор! Това е задача и политиците са тези, които трябва да я решат. Не трябва просто да я повтарят.

Положителните неща:

Нормализирането или по - скоро възстановяването на диалога между Борисов и Радев. Това безспорно е добър знак и добър сигнал, сямта Харизанов. 

Той определи като изключително адекватно и изказването на Христо Иванов, който каза на президента, че трябва да е наясно с отговорността си и това, че е господар на времето. Както и, че времето, което се дава на политическите партии, трябва да има своята добавена стойност - да донесе резултат, най - вече за обществото. 

Притеснително е обаче, че сега пак се говори за приемане на бюджет на всяка цена, без никаква яснота кой ще го изпълнява.

Абсурдно е в средата на годината държавата да няма бюджет. При абсолютно положителен сценарии общините биха могли да имат бюджет през август - септември. Те могат да приемат бюджетите си два месеца след държавния. Това е абсурдна ситуация.

Но, много по - важно е кой ще носи отговорността за бюджета и кой ще го изпълнява!

Затова, според анализатора, призивът "Дайте ни време да гласуваме някакъв бюджет всички ние, неясно под каква форма, неясно с какви предложения, неясно с каква философия" е силно притеснителен, изхождайки от опита миналата година. 

Много адекватна е заявката на ГЕРБ, че няма да подкрепят бюджет, който не е внесен от редовно правителство, заяви Георги Харизонав. Той е категоричен, че трябва да бъде намерен консенсус.

Борисов правилно казва, че е време за ясни отговори, каза още анализаторът. И припомни, че заявката на ГЕРБ е била ясна още отпреди изборите - да търсят подкрепа за първия мандат.

Според Георги Харизанов най - устойчивият вариант на правителство е именно между първите две формации в парламента ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България.

Другите варианти са "сбирщина от противоречащи си политически проекти".

Интервюто на Емил Костов с Георги Харизанов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51