Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ е пред тежък избор да се съгласи с ПП-ДБ или не

Татяна Буруджиева
Снимка: Capital.bg

Преди лидерската среща по покана на ГЕРБ-СДС какви са прогнозите и възможните варианти за съставяне на правителство с първия мандат. Ще се разберат ли двете най-големи партии или ще се върви към план Б, каквото и да означава той. Анализът е на политолога доц. Татяна Буруджиева.

Доц. Буруджиева каза: "Целият ни политически процес е върнат в някакво странно ранно детство. Нещата изглеждат така, имаме едни деца, които искат да се покажат, че са много различни от своите родители и семейство. Имат два варианта, или да го покажат това различие с действие, или да се бунтуват. Те не се съгласяват на нищо, и родителите имат два варианта, или да ги наплескат, или по европейски да си говорят с тях, да ги убедят в нещо. Две години си приказваме, имаме избори и отново се оказва, че нещата на се променени. Тежък е процесът на социализация на едни тинейджъри в политиката. Лошото е, че опитни политици не успяват по никакъв начин да се наложат."

"Питаме се, защо трябва да е правителство с втория мандат, кое ще е по-различното. Това означава желанието да покажем, че сме по-различни и по-важни изключителни от първите", каза още Буруджиева. Тя посочи, че е важно да има договорки за министрите, защото при 60 депутати на всяка от партиите, то трябват много повече, за да функционира правителството. 

Според политологът този тип поведение на ПП-ДБ не може да доведе до правителство на втория мандат. "Подобно поведение издава тежка незрялост, и невъзможност да се довериш на партньора си", посочи още доц. Буруджиева. Тя предполага, че лидерските срещи се провеждат, за да може ГЕРБ да реши какво да прави с първия мандат, точно в какъв формат ще е предложено правителството.

"Занапред са важни политиките, които ще се реализират, това са хората, които арестуваха Борисов, т. е. за тях е по-важно кой ще прави политиките, отколкото какви политики ще се правят и защитават", смята доц. Буруджиева. Според нея сме пред хипотезата, че ще правим избори докато ПП-ДБ спечелят 121 депутати, или изпаднат от политиката.

Вариант Б за ГЕРБ е експертно правителство с подкрепа от другите групи, извън "Възраждане", посочи политолът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49