Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение и конфликт около хижа "Хр. Смирненски"

Искат оставката на председателя на БТС заради самоуправство, противниковата страна отрича обвиненията и ги определя като "нагла лъжа"

Членове на Управителния съвет на Българския туристически съюз и на Инспектората на БТС искат оставката на Венцислав Венев като председател на УС на Българския туристически съюз. Причината е скандал по повод стопанисването на хижа „Христо Смирненски“, която се намира между Юндола и язовир „Белмекен“ на 1860 м н.в. в източната част на Рила. Намира се на асфалтовия път между Юндола и язовир „Белмекен“. Триетажна постройка с 60 места за настаняване. В близост има малка писта и ски влек.

Късно в сряда миналата седмица в профила на хижа „Христо Смирненски“ във Фейсбук се появи следното съобщение:„Искам да ви уведомя, че от днес (19 април) не сме домакини на хижа „Христо Смирненски“. Бяхме брутално и според нас абсолютно незаконно изхвърлени от Български туристически съюз с помощта на 30 "мутри“.

От написаното става ясно, че в екшъна е намесен председателят на БТС Венцислав Венев и Васил Николов, член на УС та съюза. Скандалът набра скорост и предизвика реакцията на членовете на УС на БТС.

Наследниците на починалия хижар Георги Банев са подали жалба в прокуратурата за проявено самоуправство, тъй като на 19 април са били изгонени от хижата и в момента нямат доспът до нея.

Семейството на починалия хижар е незаконно изхвърлено от Български Туристически съюз с помощта на 30 "мутри", разказва неговата снаха Миглена Пенева: Сменят ключалки, заваряват задните входове, свалят ни табелата, на която пише Туристическо дружество „Юндола“. Всичко ни е вътре, те не ни допускат да си вземем личните вещи.

В акцията по изгонването участва лично председателят на БТС Венцислав Венев: Цялата акция се води от Васил Николов, а Венцислав Венев са го видели, че стои отстрани в автомобила си. Той по – късно е влязъл в хижата.

Като член на Управителния съвет на Българския туристически съюз Румен Драганов коментира ситуацията така: Закононарушение от страна на БТС на неговия председател и един от членовете на УС, които са проявили самоуправство.

Разграничилите се от тях членове на УС настояват председателят на съюза Венцислав Венев и Васил Николов да си подадат оставките. Въпросът ще се разглежда на насроченото в петък заседание на Управителния съвет на БТС. 

В интервю за Радио Пловдив Васил Николов, член на УС на БТС, опроверга версията на семейството на починалия хижар, като я нарече "нагла лъжа".  Той заяви, че има решение за УС на БТС, прието единодушно,  за прекратяване на взаимоотношенията с хората, които стопанисват хижа „Хр. Смирненски“, както и за конкурс за нейното стопанисване.

"Ние приехме всичко от служителя, който беше в хижата, без ексцесии и проблеми. Няколко часа по- късно се явиха няколко жени, които се представиха за наследници и те заедно с полиция предявиха претенции. Показахме документите на полицаите и те си тръгнаха. По- късно излезе скандалната публикация за „30-те мутри, които накарали хижарите да мръзнат“. Тези хора обаче излъгаха нагло всички", каза Николов.

Той беше категоричен, че "БТС не може да позволи неговите хижи да стават частни резиденции на хора, които се опитват да придобият собствеността без да сключат договор с нас".

В звуковите файлове са интервютата на Антоанета Петричанска с Миглена Пенева и с Румен Драганов, както и на Емил Костов с Насил Николов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12