Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган награди пловдивския пожарникар Петър Петров

| обновено на 26.04.23 в 09:47

Главен инспектор Петър Петров, началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ в Пловдивската пожарна, получи лично от турския президент Реджеп Ердоган колективната награда за българските спасители, помагали след тежките земетресения през февруари. 

Церемонията се състоя в президентския дворец Бештепе в Анкара. 

Ердоган връчи благодарствена грамота на заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в знак на благодарност от страна на южната ни съседка за помощта, оказана от България след унищожителното земетресение.

Демерджиев беше единственият министър от страна от Европейския съюз, който се включи в събитието. На церемонията присъства и българският посланик в Турция Ангел Чолаков.

Петър Петров пред Радио Пловдив:

"Беше голяма чест да получа тази награда от името на всички колеги, които бяхме там. Голяма признателност е наградата, която получихме, и наистина показва, че когато се работи заедно и се помага, отсрещната страна също показва признателност."

Петров разказа, че са били посрещнати в Турция като приятели и там са видели много хора, с които са работили заедно. Поздравили са се и са си припомнили свършената заедно работа.

"Такова нещо никой не би трябвало да преживява. На моменти с колегите отново се върщаме към това, което видяхме. Но продължаваме напред да си вършим работата", коментира пловдивският пожарникар.

Той призна, че на моменти отново се връщат към преживяното в Турция, но няма как да не е така при огромните мащаби на бедствието. Петров определи като много трудна за спасителя мисълта, че там някъде отдолу има човек, който трябва да бъде изваден по възможно най - бързия начин. 

Най - трудно за нас беше да се борим с времето. Понякога обстоятелствата предлагаха известни и неизвестни трудности за нас. 

През по - голямата част от времето работихме задено с полски екипи. Ние успяхме да си "откраднем" някои методи и тихники на работа, заяви Петър Петров. Той подчерта, че нашата и тяхната техника е на достатъчно добро ниво. 

Основното чувство е чувството за дълг да помогнеш на хората.

Пловдивският спасител определи чисто човешкото като мотив той и колегите му да се притичат на помощ, без значение дали в собствената държава или някъде навън.

"Баща ми също беше пожарникар. Завърших Академията през 2012 година и вече 10 години съм в тази професия", разказа Петър Петров.

Той определи като важна работата на психолог с екипа спасители, тъй като при подобни мащабни бедствия гледките са неприятни и не се знае на кой човек как ще му подействат.

Важното е, че сме се върнали живи и здрави, обобщи пловдивският пожарникар.

Припомням, над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 по Рихтер на 6 февруари в Югоизточна Турция. България бе първата страна от ЕС, оказала помощ на Турция при трагедията.

Интервюто на Яница Марова с Петър Петров е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51