Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив трябваше да се бори за Панаира

По-малките групи в Общинския съвет, които подкрепят политики на пловдивския кмет Здравко Димитров, определиха като грешка становището на Община Пловдив да не обжалва решението на Окръжния съд, с което е обявен за основателен апортът на акциите на Варна в публично-частното дружество „Пълдин туринвест“, собственик на "Международен панаир Пловдив". От групите на ГЕРБ и „Алтернатива за Пловдив“, които на предходна сесия гласуваха „за“ приемането на варненските акции, не бяха открити за коментар.

Общинският съветник от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ адвокат Георги Колев беше категоричен, че Община Пловдив е трябвало да обжалва решението на съда.

„От моя гледна точка това решение трябваше да се обжалва, защото не е работа на Община Пловдив да предрешава съдебен спор, по който е страна и който страна е общественият интерес. Без значение какъв би бил резултатът от този спор“, коментира адвокат Колев.

Общинският съветник от „Кауза България“ Костадин Георгиев заяви, че политическата формация винаги е защитавала становището, че Международен пловдивски панаир трябва да се запази в полза на пловдивчани и държавата.

„Според нас Община Пловдив трябваше да обжалва решението на Окръжния съд. Защо не са го направили – питайте тях. Съответно, те трябва да си понесат отговорността, ако има такава. Нашето мнение е, че това е грешка. И то сериозна грешка, която ощетява държавата и града“, каза Георгиев. 

Председателят на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева каза, че това е скандално бездействие от страна на кмета Здравко Димитров, който не обжалва съдебното решение.

„Няма думи, с които да изразя своето възмущение. Защото кметът на Пловдив, който трябва да представлява всички нас, и да защитава нашите интереси, да не обжалва това решение. И да защити по този начин интересите на Георги Гергов, а не достойнството на Пловдив, няма дума, с която мога да го определя. Ясно ми беше, че решенията на ОбС беше правен абсурд. Ясно ми беше, че и делото не се водеше по начин, по който да бъде спечелено, а напротив. Защото имаше всички шансове това дело да бъде спечелено, но то не беше водено по начин, по който да бъде спечелено“, каза Дани Каназирева.

Председателят на „Съюз за Пловдив“ категорично заяви, че да не се обжалва решението на Окръжния съд, минава всички граници.

В звуковите файлове можете да чуете интервютата с Георги Колев, Костадин Георгиев и Дани Каназирева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15