Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако има кабинет с втория мандат, ГЕРБ са прави да искат имена

Преговорите, които се водят между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са нещо средно между политически театър и реалност. Театър, защото и двете страни искат да намалят щетите от общо правителство и от друга разбирането, че трябва да има кабинет, коментира за Радио Пловдив политологът Светлин Тачев. 

Според него двете коалиции разбират, че този път няма да имат възможност да се бавят в търсенето на варианти за правителство, както се случи в предния парламент. Прогнозата му е, че с първия мандат не може да има кабинет. За ГЕРБ е по- важно  да получи легитимация, защото излезе от изолация и тази легитимация минава през ПП-ДБ. Това е причината Борисов и партията му да са по- диалогични и да не искат нови избори, смята анализаторът.  В същото време ПП-ДБ са в трудна ситуация, защото пък нямат много ходове. Ясно е, че те ще изпълнят обещанието си да не подкрепят ГЕРБ, защото собственият им електорат няма да ги разбере. Отношенията между двете политически сили и противопоставянето им води до тънка игра, в която двете сили балансират и търсят начин да намерят формулата за намаляване на щетите, каза той.

По думите му най- вероятно ще се върви към правителсво с втория мандат. За ПП-ДБ няма да има голям проблем да предложат кабинет, а  ГЕРБ няма да имат особен проблем да го подкрепят, защото ще излязат от изолацията. Дали наистина има желание за подобен кабинет може да се види по състава му, който ще предложи ПП-ДБ. Става дума за това  дали ще има политически фигури или ще се предложат хора, които са приемливи и за ГЕРБ, обясни политологът.  Според него, ако се стигне до правителсво на малцинството е рисков ход, защото то ще зависи от плаващи мнозинства. Най- добре е да се изработи управленска програма, върху която да се намери подкрепа в парламента. Иначе може и да има правителство, но то няма да може да функционира, смята Тачев. 

Той смята за основателни исканията на ГЕРБ да знаят имената в проекто-кабинета на ПП-ДБ, защото между двете сили все пак има червени линии, които няма как да прекрачат. Така ще се види дали започнатия диалог ще градира в правителство. Кабинет е необходим, защото е важно демокрацията ни да започне да функционира нормално,тъй като през последните две години на практика няма работещо Народно събрание. Ако си свалят картите предварително, това ще начертае дали може да има правителство. Ако има отказ, тогава ще вървим към предсрочни избори, прогнозира Светлин Тачев.

Вариантът за правителство ГЕРБ, БСП и ДПС да направят кабинет е почти невъзможен, защото това ще бъде коалиция "Магнитски" и ще нанесе електорални щети, както за ГЕРБ, така и за БСП. Освен това всяка грешка на подобно правителство ще даде възможност за мобилизация на симпатизантите на ПП-ДБ, подчерта още той. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не може родният език да се изучава през телефона

В интервю за Радио Пловдив учителката по литература Таня Караиванова анализира материята на изпита по НВО за 7-и клас и прави оценка на образователната система у нас. „ За първа година, и на мен ми прави впечатление, преразказът е с близка тематика до тяхната – за приятелството, за отговорността към приятелството... Няма много..

публикувано на 19.06.24 в 16:57

Може би чуждо посолство ще развърже Гордиевия възел у нас

Докъде може да се затяга политическият възел у нас и какви ще са последиците? Какъв е конституционният път към ново правителство? Търсим коментара на проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право. "Най-вероятно Гордиевият възел ще бъде развързан, но ролята на Александър Македонски ще изиграе някой посланик на чуждо посолство. Изявлението..

публикувано на 19.06.24 в 16:10
Георги Киряков

Вероятността да отидем на нови избори е по-голяма

На 19 юни се потапяме в политическия дневен ред, защото отново ще чуем тържественото обещание на депутатите да работят в интересите на народа. За преговорите по съставяне на правителство, за възможните коалиции, разговор с политолога  Георги Киряков . Политологът смята, че може да се очаква кабинет с мандата на ГЕРБ, но ще е най-малко от три..

публикувано на 19.06.24 в 09:56

Граждани и власт сблъскаха позииции за не/законни строежи

Протест и автошествие на жителите в Доспат се проведоха тази сутрин. Жители на родопския град се обявиха срещу управлението на кмета Елин Радев, който според тях предприема незаконно и избирателно събаряне на постройки в зоната на града.  За Радио Пловдив Елин Радев заяви, че в случая  прилага закона, а протестът е организиран от..

публикувано на 19.06.24 в 06:16

ГЕРБ може да предложи Борисов за председател на НС

  "Не трябва да подценяваме възможността Борисов да играе оригинални ходове. Например, изобщо няма да се учудя, ако утре ГЕРБ предложи него за председател на Народното събрание", коментира в студиото на Радио Пловдив социологът Андрей Райчев. Според него криза около избора на председател на парламента би била абсолютно безсмислена и изкуствена.  Според..

публикувано на 18.06.24 в 16:23