Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната вноска да стане 10 % от доходите

За какво ще стигнат парите за здраве през 2023 г., които са с около 1 милиард повече. Около 20 % повече ще получат личните лекари, лекарите специалисти и болниците. 

900 милиона лева е увеличението на НЗОК, за болничната помощ е с около 20 %. Това е добре на фона на инфлацията, която се разрази миналата година, за да покрием увеличените разходи и болниците да не фалират. Това коментира пред Радио Пловдив Красимир Грудев, председател на Сдружението на частните болници.

"Настояваме да се преразгледат разходите и да се увеличат средствата за тези, които са силно недофинансирани, а не за всички еднакъв процент", добави той. 

По думите му, миналата година е имало увеличение с 40 % на парите за доболничната помощ, а привизът е да се повишат средствата за болничната помощ, като например хемодиализа, очни болести, част от педиатричните дейности и т.н. 

Грудев припомни, че в България здравната вноска е 8 %, което е най-ниската ставка от страните от ЕС, а Българският лекарски съюз настоява за 12 %. "Естественото увеличение на доходите нормално води до повишаване на парите за здраве, в този смисъл никой не налива пари за медицинска помощ. 20-те % увеличение за болничната помощ или 15 % за здраве покриват инфлацията. Няма как да очаквате да се получат фантастични резултати с тези пари, те спасяват сектора от фалит", посочи председателят на Сдружението на частните болници. 

"Предлагам да вдигнем вноската за здраве на 10 % и всички събрани пари да ги дадем на джипитата, на специалистите в доболничната и болнична помощ, за реимбурсация за лекарствата в аптеките. Ние плащаме 80 % от лекарствата, защото Касата плаща само 20 на сто от стойността на медикаментите. Това е скандално!", каза още Красимир Грудев. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с председателя на Сдружението на частните болници е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12