Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър иска България да вдигне ветото за внос от Украйна

В Пловдив Явор Гечев определи като успех споразумението на ЕК за вноса на някои украински храни

Министър Явор Гечев в Пловдив
Снимка: bntnews.bg

Служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи в Пловдив, че ще предложи да бъде отменена националната забрана за внос на украинско зърно. Това ще стане следващата седмица, а според министъра, българската забрана се обезсмисля, след като има европейска.

Изявлението на министър Гечев идва след като снощи Европейската комисия съобщи, че е постигнато принципно споразумение за подновяване на транзита на украински стоки през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Петте страни членки обаче трябва да оттеглят наложената от тях забрана на украинския селскостопански внос.

Споразумението включва "предпазни мерки" за четири продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. До 5 юни ще действа общоевропейска забрана зе техния внос, а Еврокомисията ще продължи да наблюдава вносът на слънчогледово олио.

Евросъюзът ще отпусне 100 милиона евро помощ за фермерите в петте държави. От Комисията обаче отказват да съобщят как тези средства ще бъдат разпределени между петте държави.

В Пловдив земеделският министър Явор Гечев определи решението на ЕК като изключителен успех за България. Той съобщи, че следващата седмица ще се срещне с украинския си колега и двамата ще обсъдят както двустранните отношения, така и вноса на олиото. Той уточни, че коридорите ще продължават да се осъществяват, като България и останалите страни ще допускат всички товари от Украйна за реекспорт към трети държави. 

Все още не е известна сумата, която България ще получи за подпомагане на зърнопроизводителите.

В страната има големи количества слънчоглед, пшеница и царевица. Не се очаква увеличение на цените, няма да има и поскъпване на олиото и хляба, категоричен е Явор Гечев.

България претендира за забрана на вноса на още няколко продукта от Украйна - сред тях са сухото мляко и медът. До 5 юни ЕК ще обследва вноса и на други стоки от Украйна и ще прецени дали да забрани вноса им. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Наказания заради насилие в детска градина "Фантазия" във Велинград

Прокуратурата и полицията разследват  дали в детска градина „Фантазия“ във Велинград  е било упражнявано насилие върху децата от страна на персонала в заведението. Поводът са разпространени кадри в социалните мрежи, на които се вижда как възпитателка удря и дърпа деца за косите.  Към този момент са разпитани 8 души, сред които работещите в..

обновено на 30.05.24 в 15:27

Реконструираха 6 улици в "Централен" за над 12 млн. лв.

Реконстроираха 6 улици в район „Централен“ за малко над 12 милиона лева. По-голямата част от средствата идват от европейска програма.  1 465 555 лева са от   държавния бюджет, а приносът на община Пловдив е 463 093 лева. Подменена е тротоарната настилка и осветлението. Районът е озеленен с 30 нови фиданки. Ремонтираните улици са „Неофит..

обновено на 30.05.24 в 15:21

Арестуван е 19-годишният младеж, заснел видео с опасното си шофиране

Прокуратурата повдигна обвинение на 19-годишния шофьор, който фучал с над 140 км в час по пловдивски булеварди. Държавното обвинение счита, че Петър Попов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществени ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като постъпката се отличава с изключителна дързост и цинизъм. На 27 май..

публикувано на 30.05.24 в 14:41

Държавата ще отпусне 10 млн. лв. за наводнените карловски села

Държавата е готова да отпусне 10 млн. лв. за възстановяване на щетите в карловските села, които пострадаха от наводненията преди две години.  Това стана ясно след среща между служебния премиер Димитър Главчев, кмета на Карлово Емил Кабаиванов и областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев.  До тук се стигна след вчерашната едночасова..

публикувано на 30.05.24 в 14:33

Разследват насилие в детска градина във Велинград

Прокуратурата и полицията в Пазарджик се самосезираха след разпространените кадри за насилие в иновативната детска градина „Фантазия" във Велинград. На кадрите се вижда как възпитателка дърпа и удря децата. Кадрите са разпространени в социалните мрежи късно снощи. Към момента не е ясно кой е автор на тиражираните клиповете, предполага се, че кадрите са..

обновено на 30.05.24 в 12:10