Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тепърва ще градим доверието между нас и изкуствения интелект

В Деня на труда разговаряме за предизвикателствата в използването на изкуствения интелект в бизнеса и в ежедневието с доц. Севил Ахмед, преподавател в ТУ- Пловдив. Нейната преподавателска дейност е свързана с именно с изкуствения интелект, роботиката и автоматизация на технологични процеси.

По думите й в бизнеса новите технологии и внедряването на роботи се използват най- вече за заместване тежък или еднообразен труд. Те повишават качеството, но в никакъв случай не може да мисли, че изместват човека, защото тяхната работа да се следи и управлява.

В контекста на разгорелия се дебат докъде можем да се доверим на изкуствения интелект, доц. Ахмед смята, че няма да се допусне той да доминира. Според нея той е ще е най- вече приложим да се извлече информация от голям обем данни.

Необходимо е да се контролира начинът, по който се събират тези данни, каза изследователят. 

"Да се получи симбиоза, като обърнем внимание, в приложенията, в които се ползва изкуствен интелект да се постигне доверие и прозрачност за обработката на данните. Тепърва ще се изгражда и култура на комуникация, което важи глобално за всички видове взеимоотношения", смята доц. Севил Ахмед.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24