Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата част от соларния парк в Пазарджик готова през август

| обновено на 03.05.23 в 13:49
Тодор Попов
Снимка: БГНЕС
"Това е наша последователна политика. Ние по този проект работим от 3 години и вече сме на финала", каза за Радио Пловдив кметът на Пазарджик Тодор Попов за работата по изграждане на  соларен парк с обща мощност 10 мегавата. По думите му, до края на август първите 5 мегавата мощности ще са готови.


"Това ще ни осигури добри приходи, защото на практика това общинско дружество ще бъде търговец на ток. С тези приходи, които се очаква да бъдат между 5 и 7 милиона лева годишно при тази цена на тока, ще можем всяка година да намаляваме данъчната тежест", каза кметът.

Част от парите от продажбата на ток от фотоволтаиците община Пазарджик ще инвестира в други свои приоритетни области- спорт и образование и младежки дейности.

"Ще стимулираме  млади семейства да получават финансово обезпечение за първо, второ и трето дете. Там смятам да направим една диференциация, защото аз не искам да подпомагаме малцинствата по тоя начин. Условието ще бъде да имат минимум средно образование и двамата родители. Ако единият или двамата са с висше образование ще получават повече. Сумите ще са между 1000 и 5000 лева", обясни плановете за подпомагане Тодор Попов.

Данъчните облекчения се планира да влязат в сила през 2024 година.

По повод обструкциите на областния управител Трендафил Величков по проекта за соларния парк Тодор Попов каза, че обсъждането в Общинския съвет е било не заради законово изискване за това, а за повече публичност.

 "В този парк не харчим публични средства и затова не сме длъжни да провеждаме обществена поръчка. Той ще бъде платен с банков кредит или от изпълнителя, който ще го направи за своя сметка и после ние ще му плащаме в годините от бъдещата енергия, която ще произведем", обясни кметът на Пазарджик.

"Така че, тука, те са едни смешковци тия симпатяги, които са го обжалвали. Областният управител и той ми е до болка познат, но да не изпадаме в подробости. Така че, както казва мъдрецът: никой не може да спре дърветата да се разлистват", коментира Тодор Попов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08