Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вратата за преговори за съставяне на правителство не е затворена

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Като ловка политическа игра определи преговорите между двете формации -ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната- ДБ  социологът Евелина Славкова от агенция Тренд. За програма "Точно днес" тя коментира политическата ситуация и готовноста на първата политическа сила да проведе разговори и с останалите формации в НС.

 Според социолога врата между първите политически сили не е затворена и двете коалиции имат определена цел.

"Това е да се намери все пак някакъв съвместен разказ за управление. Дали в 49-ото НС или недай си боже, ако отидем пак на избори след поредните 6-ти избори", каза Славкова

По думите й и двете коалиции си дават сметка, че това управление първо ще бъде обществено приемливо и второ ще може по един или друг начин да има някаква поне привидна и малко по-продължителна стабилност.

 " Ако се направи кабинет на малцинството от страна на ПП-ДБ с подкрепата, на която и да политическа сила, то той със сигурност става автоматично  заложник на различни мнозинства в НС, които във всеки един момент могат да го свалят. При ГЕРБ е малко по-специфична ситуацията, защото те във времето  са имали все пак партньорски отношения с ДПС.  Така че, ако те стигнат до някаква и не официална договорка да направят  правителсво на малцинството, подкрепено от ДПС, БСП и ИТН то със сигурност този кабинет може, дори и една идея повече, да бъде малко по-стабилен от кабинет на малцинството на ПП-ДБ, обясни анализаторът.

Според нея, ако се стигне до "хартиена" коалиция, то това няма да бъде коалиция в класическия смисъл. Това ще бъде  неофициална договорка, защото ГЕРБ си дават сметка, че това ще бъде смъртоностно за тях, особено в контекста на месните избори. 

Тя смята, че ако нямаше месни избори на есен то вече би имало правителство.

"Те са един основен и един много голям стопер, за това да имаме вече правителство. Разбира се най-лесният вариант е да се отиде на избори отново, но той е изключително труден за политическите партии, които са изключително изтощени от избори и от финансова гледна точки, и от идейна. Така че те правят опити и всякакви опити ще бъдат тествани в публичното  пространство, за да се види кое е приемливо и кое не е ", заключи социолъгът.

Според социолога ситуацията  е много сложна в момента и идеята за кабинети на малцинствата в  политическа криза, в която се намираме, е най-екзотичната идея която се чува. 

"Сложна политическа игра наблюдаваме в момента. Изказването на Борисов, че започва преговори с другите политически сили  със сигурност е тласък и тема за размисъл към ПП-ДБ в опита да ги притисне и да помислят, и да размислят, за да намерят вариант да бъде съставен кабинет между първите две коалиции", допълни Славкова.

По думите и в следващия един месец със сигурност ще имаме развитие на ситуацията. Тя допуска, че ако не мине кабинет на ГЕРБ съотвено те ще подкрепят кабинет на ПП-ДБ, но след местните избори той ще бъде свален и отново ще идем на избори.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20