Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзирателите искат промяна в режима на работа и заплатите

4
Служители на затвора в Пловдив
Снимка: БТА

На 12 май предстоят ефективни протести на служителите в затворите в цялата страна. Организатор е Синдикатът на служителите в затворите в България, а сред основните причини са работното време и условията на труд.

Надзирателите са недоволни от преминаването изцяло на 12-часов режим на работа, вместо досегашния смесен режим, включващ 12 и 24-часови дежурства. Това поражда напрежение в служителите и увеличава стреса на работното им място. Нарушава се и нивото на сигурност в местата за лишаване от свобода, тъй като все повече служители напускат работа. Постовете в затворите не могат да бъдат покрити, тъй като се работи  под санитарния минимум.

Синдикатът се обявява срещу зачестяващите случаи на агресия, насочена срещу персонала в затворите. Протестът е и срещу строгите мерки за икономии на всяка цена.

Протестите ще бъдат подновени, ако до 10 май министърът на правосъдието не покани на среща представители на синдиката, за да обсъдят проблемите в сектора.

Пред Радио Пловдив Юрий Корнов, председател на Дружеството на синдикатите на служителите в ареста в Пловдив, припомни, че реформа в сектора се прави от една година, но се оказва, че тя е неуспешна.

Вярно е, че извънредният труд падна драстично, но за сметка на отговорността и отпуските на надзирателите, както и по - големи разходи за път и невъзможност да се отърсят от стреса, напрежението и умората на работното място. 

Физически и психически няма как да си починат, заяви Корнов. 

Той описа работния режим на служителите:

Сега работим на дневна 12-часова смяна, на другия ден нощна 12-часова смяна и три дена - 72 часа, трябва да почиваме.

Но, в месеца 12-часовите смени не могат да покрият нормата от часове труд, който трябва да бъде положен. Затова идваме извънредно между тези наряди, за да покриваме нужната норма, обясни синдикалистът.

Той припомни, че целта на реформата в сектора е била изцяло да се премахне извънредният труд. Това обаче е станало само в затворите и арестите, а на служителите в МВР се заплаща извънреден труд.

На много места напрежението нарастна дотам, че служителите започнаха да напускат работа. 

Над 50 човека са напуснали само през първите три месеца на тази година. Назначени са 35 нови служители, които обаче трябва да минат обучение. Те ще могат да работят пълноценно поне след една година, коментира служителят в пловдивския арест.

Има места с огромен недостиг на служители - например при нужда от 19 служители, застъпват 17. Това води до много слаба охрана в затворите и арестите. А задържаните там виждат много добре този дефицит и натрупаната умора у служителите.

Няма да е късно моментът, когато те ще се опитат да избягат, предупреди Юрий Корнов. 

Искаме увеличение на заплатите с 20 %, както в МВР, подчерта Корнов.

Той припомни, че миналата година е имало едно увеличение на заплатите, но със 125 лева, вместо обещатните 300 лева. Оказа се, че инфлацията ги е изяла, обобщи пловдивчанинът.

На 12-ти излизаме по места заедно служители от арести и затвори. Ние вероятно ще се съберем пред Пловдивския затвор. След това до 10 дни ще обявим датата на националния протест в София, обясни синдикалистът.

Интервюто на Емил Костов с Юрий Корнов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51