Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България става проблем за ЕС, трябва да има правителство

„България има нужда от редовно правителство, от прогнозируемост, от по-дълга перспектива на едно правителство, с което нашите европейски и световни партньори да имат възможност да създадат дългосрочни връзки и доверие. И по всички предзивкателсва около нас да имат с кого да си говорят. Защото сега непрекъснато се сменят министри през няколко месеца“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Той подчерта, че България става проблем за ЕС с честите избори, най-вече след тези през октомври миналата година и на 2 април тази година.

„Ставаме проблем, защото липсва абсолютно всякаква перспектива кой ще управлява България. И с кого трябва да си говорят по основните теми, които се разискват в европейските институции. Това не е само войната в Украйна, но също така и селското стопанство, какво правим за нашите фермери, използването на европейските средства, които са изключително важни за нашите региони, за българската икономика, за работните места и за инвестиции в България. Разбира се, и темите за Шенген и еврозоната. По всяка тема няма партньор, няма предсказуемост, няма контакти, с които да се работи в България. Не е нормално да няма политическа култура“, коментира още Ковачев.

Той даде за пример неговите колеги от Германия, които питат – при вас има ли политическа култура?

Евродепутатът подчерта, че може би у нас има погрешно разбиране за демокрация у някои политически лидери, които смятат, че трябва да има през три месеца избори докато резултатите им се харесат.

„Няма да се случи този резултат. Затова призовавам още веднъж – „Продължаваме промяната-Демократична България“ да проявят политическа култура и държавническо поведение, България има нужда от редовно правителство“, категоричен беше Андрей Ковачев.

Цялото интервю с Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53