Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20% от децата и 8% от възрастните страдат от атопичен дерматит

Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания внесе доклад в Министерството на здравеопазването и в Националната здравноосигурителна каса за страданията и ниското качество на живот на пациентите с атопичен дерматит. Докладът се базира на интервюта с 23-ма пациенти – мъже, жени и деца със средна и тежка форма на заболяването, проведени през февруари и март 2023 г. Анализът на споделеното от пациентите цели да помогне на здравните институции да разберат по-добре проблемите на тази дълго неглижирана пациентска група, която заслужава достоен живот и достъп до съвременни методи за диагностика, лечение и контрол на заболяването. За резултатите от изследването и проблемите на хората с това заболяване разказа в програма "Точно днес" Анета Драганова, председател на пациентската организация.

 От заболяването страдат 20% от децата и до 8% от възрастните. Тя обърна внимание, че атопичният дерматит е хронично рецидивиращо заболяване, което дори в леките си форми влошава силно качеството на живот на пациентите. „Заболяването е съпроводено с болка и дискомфорт, което нарушава самообслужването, движението и всякакви активности. Много от пациентите страдат от депресия и тревожност.“, 

В последните няколко години Българското дружество по дерматология и пациентската общност организираха редица застъпнически инициативи, за да признае Здравната каса заболяването за социалнозначимо и да го включи в Списъка на заболяванията, за които заплаща домашно лечение. 2023 г. е първата година в българската история, в която НЗОК ще започне да реимбурсира терапия за среден до тежък атопичен дерматит. Очакваше се Касата да започне да заплаща лечението за атопичен дерматит с регистрирания в България JAK-инхибитор (янус-киназни инхибитори)от началото на 2023 г. Медикаментът е одобрен за възрастни и деца над 12-годишна възраст и действа като намалява активността на ензим, наречен „Янус киназа“, в организма. По този начин помага за намаляване на възпалението и повлиява благоприятно обрива и сърбежа на кожата.

Критериите за това какви пациенти подлежат на лечение с тази терапия вече са изработени от дерматолозите, но все още не са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК. След одобрението критериите трябва  да се обнародват в Държавен вестник, а това може да забави нещата с месеци.

Междувременно продължава страданието на пациентите с атопичен дерматит, чийто брой в последните 30 години се е увеличил три пъти.

Председателят на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания  подчерта, че много от пациентите не са посещавали дерматолози от 1 до 3 години, тъй като лекарите няма какво ново да им предложат за облекчаване на състоянието. „Надежда за пациентите са новите системни терапии. Дерматолозите вече са изготвили критериите за започване на системна терапия с JAK-инхибитори, която да се реимбурсир от Здравната каса. Това трябваше да започне всеки момент, но от НЗОК още се бавят по неясни за нас причини“, обясни Анета Драганова.

"Същевременно изпитват болка и постоянен сърбеж, заради което всички страдат от безсъние, което води до липса на енергия за всякакъв тип дейност през деня. „Тези хора се въртят в омагьосания кръг – недоспиване, проблем да вършат ежедневните си дейности, неадекватност в работата. Заради всичко това голяма част от пациентите признават, че са изпадали в депресивни състояния. Някои не са ходили на работа две години, докато се възстановят от депресията. Обществото трябва да разбере, че атопичния дерматит не е някаква лека екзема, а много сериозно заболяване, което снижава силно качеството на живот, посочи още Анета Драганова и допълни, че поради тази причина стартира и национална информационна кампания „Отново в кожата си“ в партньорство с  Българско дерматологично дружество  и Портал на пациента.

Според лекарите ако през 70-те години в България с атопичен дерматит са били 2% от децата, то днес са над 20%“, като нарасналата заболеваемост и при възрастните се обяснява с повсеместния стрес, със замърсения въздух и лошо качество на храната и водата, с тютюнопушене, използване на козметика с много алергени, голяма миграция и смяна на климатичните условия на живот.

Интервюто на Анета Драганова е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

публикувано на 09.08.24 в 09:35

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08