Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите показват Акта за раждане на Пловдив

| обновено на 12.05.23 в 10:47

В събота пловдивчани могат да се насладят на богатото културно наследство на музеите в Пловдив.

Градът ни се включва в 19-ата Европейска нощ на музеите. Международната инициатива се провежда в повече от 3000 музея в близо 30 европейски държави. 

Пловдивските музеи имат интересна програма и вход свободен за Европейската нощ на музеите. 

Пред Радио Пловдив заместник-кметът с ресор култура Пламен Панов разказа за някои любопитни събития, много различни от традиционните.

В Природонаучния музей ще има специална система, чрез която посетителите ще могат "да надникнат под завивките на няколко птичи семейства." В мониторите те ще наблюдават например, кога си лягат белошипите ветрушки и дали щъркелите са нощни птици. 

Археологическият музей представя три инициативи. Една от тях може да провокира малдото поколение да се занимава с археология или музейно дело. Това е инициатива, която ще даде възможност на посетителите да видят как се подрежда изложба с археологически артефакти и то открити миналия сезон през 2022 година.

Друга интересна изложба е "Античен хамбар от Небет тепе", която представя артефакти, открити покрай изпълнението на големия проект по проучването на Небет тепе. Изложбата е силна препратка към "Акта за раждане на Пловдив", каза Пламен Панов. 

Градската художествена галерия участва с мното елитно събитие - концерт на камерния хор "Иван Спасов", който ще се състои в обновената постоянна експозиция. 

Задължително е да се отиде в "Изложбена зала 2019" и да се разгледа изложбата на художника Вълчан Петров "Душата ми в храма".

В Етнографския музей аудиоразходката "Овчар и невеста". Тя е приложима и към незрящи хора. Преминава се през осем от експозиционните зали и всеки посетител чрез сканиране на кюар код може да се запознае с тайните на експонатите.

В Историческия музей ще има интересна изложба на хладно оръжие. 

Това, което виждаме в Пловдив, особено след ковид пандемията, в основата му са музеите като атракция, отбеляза Панов.

Той подчерта, че  именно музеите са в основата на това Пловдив да бъде харесван и посещаван. 

Пловдивските музеи са най - добре развити в държавата и са рядко явление за страната, изтъкна заместник-кметът с ресор култура.

 По думите му, очакванията на общината за активния туристически сезон са изключително оптимистични. Събитийните и културните прояви са планирани така, че да предизвикат посетителите да останат в Пловдив повече от 24 часа. 

Интервюто на Яница Марова с Пламен Панов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51