Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три дена вино и гурме в Пловдив

7
Снимка: Радио Пловдив, Елена Крушкова

Деветото издание на фестивала „Дефиле вино и гурме“ бе официално открито със шествие, съпроводено от бог Дионис и фолклорни изпълнения.

Символичното начало на тридневния празник на доброто вино и храна даде заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в подножието на Стария Пловдив. Тя увери, че Министерство на туризма ще продължи да подкрепя иницативата, защото е в съзвучие с усилията България да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация. 

От своя страна замеделският зам.- министър Георги Събев допълни, че в Пловдив гурме-туризмът и виненият туризъм се развиват с много добри темпове, а фестивалите могат да бъдат рулеви модел за други градове и региони на страната как може да се развива един град в синхрон със съвременните световни тенденции. 

Любозар Фратев, председател на „Съвета по туризъм“, припомни, че деветото издание предлага 9 новости и нова забавна и разнообразна фестивална програма. 

Участниците тази година са 68, от които 47 винопрозиводители, 19 производители на храни и 2 съпътстващи. Те ще предложат на посетилите над 250 вина и десетки гурме вкуса, а седемнайсет възрожденски къщи в Стария Пловдив вече приемат посетители. 

Организаторите са категорични, че дефилето е вече утвърден фестивал, който подкрепя развитието на българския винопроизводител, производителите на храна и бъдещите кадри в туризма и винопроизводството. Представянето на участниците ще бъде оценявано от две журита – дегустационно и на вино и гурме любителите. Паралелно студенти доброволци ще анкетират посетителите с цел да се отрази икономическия ефект от събитието за град Пловдив. 

Фратев допълни, че за първи път тази година организаторите ще предоставят 5% от печалбите под формата на стипендии на студенти и ученици по специалностите в туризма. 

През трите фестивални дни ще се проведе и конкурс за най-умело съчетание на вино и храна, който има за цел да пробуди креативността на участниците. От своя страна зам.- кметът Пламен Панов добави, че с фестивала символично се поставя началото на активния сезон на богатата събитийна програма на община Пловдив.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започва конкурсът „Пловдив – град на доброто“ 2024

Кметът Костадин Димитров ще даде старт точно в 12 часа на обяд на 13-то издание на кампанията „Пловдив – град на доброто“. В нея учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника ще събират номинации за отличието на шатрата пред стълбите на „Каменица“. Участие в откриването ще вземат танцови и музикални ученически състави...

публикувано на 15.05.24 в 06:32

20 години Философско-исторически факултет на Пловдивския университет

С редица прояви в продължение на три дни Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ отбелязва своя 20-годишен юбилей. Честванията започват днес с международна научна конференция на тема: „Хуманитарното и социалното познание – разкази и хоризонти“. Откриването е от 14 часа в 6-а аудитория на Ректората с..

обновено на 15.05.24 в 06:29

Военният министър се среща с ученици в Пазарджик

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще се запознае с изследователската дейност на учениците от Професионална гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик, посветена на историята на 27-ми пехотен Чепински полк. По покана от директора на гимназията Иванка Ваклинова военният министър ще присъства на откриването на училищен кът и представянето на..

обновено на 15.05.24 в 06:29

„Космическа сеизмология“ в Природонаучния музей в Пловдив

Известният българския геофизик проф. Бойко Рангелов ще изнесе тази вечер в Пловдив публична лекция на тема „Космическата сеизмология“. Проявата ще бъде в зала „Планетариум“ на Природонаучния музейот 18 часа, входът е свободен. Специалистът сеизмолог, който е завършил и приложна математика, ще разкаже за изследванията на космическите и сеизмичните..

обновено на 15.05.24 в 06:28

Драстично високи глоби предлага МВР след тежката катастрофа в Пловдив

Драстично завишаване на глобите и повишаване на тяхната събираемост предлага министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ден след тежката катастрофа в Пловдив с двама загинали и двама тежко ранени млади хора. Според него по-често трябва да се отнема и свидетелството за управление на моторно превозно средство. "Виждаме две големи..

публикувано на 14.05.24 в 14:25