Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган е предвидимият за Брюксел президент на Турция

Каква визия за  образа  на Турция очертават изборите в югоизточната ни съседка 100 години след основаването на Турската република и след 20-годишното управление на президента Реджеб Тайип Ердоган?  Какво означава за Света, Европа и България фактът, че президентските избори в Турция са битка за връщане на Анкара в евроатлантическата орбита – журналистът Мехмед Юмер.

"За мен тази развръзка беше очаквана. Независимо, че казвах, че има доза оптимизъм, тъй като опозицията набира много популярност и въпреки че има огромно недоволство срещу управлението на президента Ердоган, неговата подкрепа не е за омаловажаване, докато не се срине неговият публичен образ вътре в Турция. На традиционната си балконна реч вчера той беше много уверен и призова, ако се стигне до балотаж, неговите симпатизанти мощно да подкрепят Партията на справедливостта и развитието".

По думите на Юмер, тогава той ще получи и още един плюс, тъй като неговият Алианс - Републиканският алианс с партията на националистическото движение и още две малки партии имат мнозинство в Меджлиса. Така Ердоган отива на балотаж с още по-уверени стъпки.

Той припомни, че когато през 2019 г. Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган загуби Истанбул и Анкара, е било ясно, че точно в тези два града, които държат най-голямата икономическа сила в страната, живеят най-четящите хора в Турция.  Ердоган идва на върха, защото е подкрепян от  периферията на Анадола и се ползва с огромната й подкрепа.

"Много външни наблюдатели гледат с интерес към Турция, защото от Вашингтон, Лондон през Брюксел до Москва изборите са много интересни. Ердоган се опитва да се наложи като регионален играч, на цената на това дори понякога да излиза извън рамките на добрия тон. Той обвърза много Турция с Русия и чрез атомната централа, която ще се строи и зависи от руските доставки на газ. Русия отложи тези дългове, които Турция й дължи за  газовите доставки и това се тълкуваше като косвено рамо на Путин към Ердоган. Много са преплетени интересите, но Турция няма да е незаменим партньор на всяка цена за Западния свят, който не е еднороден."

Българските изселници в Турция от 1989 г. са възпитани по друг образец, независимо че са възпитани по времето на комунизма, когато нивото на образованието в България е било много по-добро от образованието в Югоизточната ни съседка.  Сега те гласуват  за опозицията.

"Как обаче да си обясним факта, че турците в Германия, които поколения наред вече живеят там и би трябвало да има някакво културно взаимодействие, те продължават да гласуват за Ердоган. Има някаква трудно обяснима магия във връзката между Ердоган и неговите поддръжници, където и да се намират те".

На въпрос кой от двамата конкуренти за президентския пост ще бъде по-приемлив за Европа и България, журналистът подчерта, че отговорът е труден, но президентът Ердоган е предвидимият за Брюксел партньор, който си е спазвал ангажиментите. 

"Всичко това обаче са условни неща на този етап, а кой ще спечели, ще решат турските граждани. Ние като държава пък, ще преговаряме от гледна точка на българските интереси".

Повече - от звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49